Mailamies

22.06.2004 - 16:22 / Otto Sinisalo.


DC-SPESIAALI: BATMAN – ETSIVÄ 27

Egmont kustannus Oy

Michael Uslan, Peter Snejbjerg

100 sivua, värillinen

Tervetuloa Katuojaan. Tällä kertaa tehdään trippi vaihtoehtomenneisyyteen Batmanin kanssa. Arviossa on JUONIPALJASTUKSIA.

Tai ei oikeastaan Batmanin, vaan Bruce Waynen kanssa. DC-SPESIAALIN Elseworlds-tarinassa Wayne ei ota Batmanin manttelia harteilleen, koska inspiraation antava lepakko mäjähtää kartanon ikkunaan, kun Bruce on avaamassa ovea vieraalle. Ei, en pilaile.

Tämä ei onneksi ole kuitenkaan ole tarinan kantava idea vaan yksi näppäristä pääsiäismunista, joita kirjoittaja Michael Uslan on tarinaan piilottanut. ETSIVÄ 27 on DC-maailman hahmoja hyödyntävä historiallinen fantasia, jossa etsivien salaseura yrittää estää katkerien etelävaltiolaisten 75 vuotta hautoneen salajuonen.

Amerikkaan oppivuosiltaan palaava Bruce Wayne värvätään salaseuran etsiväksi numero 27. Kyseessä on viittaus Detective Comics -lehden numeroon 27, jossa Batman teki ensiesiintymisensä. Tarinan pääosa sijoittuukin vuoteen 1939, jolloin myös Batman-hahmo teki ensiesiintymisensä. Pääsiäismunia, kuten mainitsin.

Kirjoittaja Michael Uslan on työskennellyt animaatio-Batmanin parissa, joten hahmon mytologia on Uslanille tuttua. Hän poimiikin perus-Batmanista tuttuja hahmoja ja sekoittaa niitä hilpeästi historiallisten henkilöiden kanssa. Sarjakuvassa vilahtavat muun muassa Jokeri, Teräsmies, Sigmund Freud ja Babe Ruth! Cameoista huolimatta supersankarielementit on häivytetty taustalle ja kokonaisuus on viehättävän nostalgisessa hengessä liikkuva mysteeritarina.

Kuvituksesta vastaan muun muassa Books of Magickia ja Starmania kuvittanut tanskalainen Peter Snejbjerg. Hän on yksi näitä suuren mainstream-suosion kynnyksellä pitkään viihtyneitä kuvittajia, joiden suuri läpimurtoteos antaa odottaa itseään. Pidän kuitenkin Snejbjergin tyylistä. Hän käyttää vahvaa, pyöreää viivaa sekä voimakkaita varjostuksia, jotka tekevät kuvista tunnelmallisia. Hän liioittelee hahmojen kasvonpiirteitä hauskasti ja onnistuu elävöittämään tarinan humoristisempia hetkiä. En ole pitänyt humoristisuutta koskaan Snejbjergin vahvana puolena, mutta Etsivä 27:ssa hän onnistuu hauskuttamaan hyvin. Piirtäjä on erityisen ajankohtainen, koska hän on saapumassa Helsingin sarjakuvafestivaaleille syyskuussa. Tämä lienee osasyynä siihen, miksi Egmont keskeytti yhden numeron ajaksi DC-spesiaalin jatkuvat sarjat.

Vertailu toiseen tuttuja hahmoja ja historiallista epookkia sekoittavaan sarjakuvaan, Kerrassaan Merkillisten Herrasmiesten Liigaan lienee välttämätöntä. Etsivä 27 on viihdyttävä mutta lopulta melko yhdentekevä tarina, jossa ei ole mitään lainkaan niin ravistelevaa kuin Liigan inhimillinen, raadollinen ydin. Siinä missä Liigassa pääsiäismunat ja viittaukset historiaan ja fiktioon ovat selkeästi toissijaista maustetta, Uslan näyttää viehtyneen näiden erilaisten viittausten viljelemiseen. Ne ovat toki hauskoja, mutta eivät anna tarinaan mitään niin paljon että niiden suoranainen ryöstöviljely olisi perusteltua.

Uslan on pätevä tarinankertoja, mutta pidempään tarkasteltaessa tarinan runkona toimivasta mysteerijuonesta paljastuu aukkoja. Onko salaliittolaisten 75 vuotta kehittämä juoni todellakin vain päästää myrkkykaasua Pohjoisen suurkaupunkeihin? Hienoinen antikliimaksi. Ja jos näin, miksi naurettavan monimutkainen suunnitelma piilottaa myrkky pesäpallo-ottelun palloihin? Miksi salaliittolaiset ovat itse paikalla? Haluavatko he kuolla? Ja jos he ovat itse paikalla, miksi he eivät vain kanna myrkkytölkkiä otteluun ja avaa sitä? Uslan kirjoittaa näyttäviä ja dramaattisia tilanteita juonen johdonmukaisuuden kustannuksella. Etsivätarinassa tämä on melko vakava rike.

SUOSITUS: Juonen epäloogisuudesta huolimatta Etsivä 27 on viihdyttävä mysteeritarina, jossa tavoiteltu nostalginen henki on saavutettu hyvin niin tarinan kuin kuvituksenkin osalta.

Kategoria: Arvio, Uncategorized.
Tagit:Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus