“Tervetuloa Katuojaan…”

8.09.2004 - 16:36 / Otto Sinisalo.


“…toivottavasti selviät kokemuksesta!”, Chris Claremontia mukaillakseni.

'Läpi neljännen seinän!' Sarjakuvakriitikko ottaa Jack Kirby -poseerauksenKatuoja on sarjakuvakritiikkejä, -arvioita ja -kolumneja julkaiseva webbisivusto. Alun perin Katuoja oli nimike, jonka alla aloin vuonna 2002 julkaisemaan sarjakuva-arvioita sfnetin sarjakuvaryhmässä. Katuoja ilmestyy sfnetissä edelleen, mutta vuosien varrella Katuojan www-arkisto on laajentunut satoja kritiikkejä ja mielipidekirjoituksia käsittäväksi sivustoksi, josta tämä on viimeisin versio.

Minä olen Otto Sinisalo, ja suhtaudun sarjakuviin tietyllä patologisella intohimolla, joka on kasvanut vuosien varrella. Nykyisin kirjoitan sarjakuvasta lehtiin ja kirjoihin, istun Suomen sarjakuvaseuran hallituksessa ja olen mukana järjestämässä sarjakuvatapahtumia. Sarjakuvista ja niistä kirjoittamisesta on tullut osa elämääni. Sarjakuvakritiikki ja sarjakuvajournalismi ovat Suomessa edelleen kovin neitseellisiä alueita, jonne harvat uskaltavat – tai viitsivät – harhailla. Tästäkin syystä sarjakuvasta kirjoittaminen on palkitsevaa: tilaa suunnan näyttämiselle, riman asettamiselle ja pioneerityölle on, jos kunnianhimoa riittää.

Pyrin käsittelemään mahdollisuuksien ja kykyjeni mukaan sarjakuvaa laajasti, kommentoiden niin omakustanteita, tuontialbumeita kuin kioskilehtiäkin; niin kotimaista, yhdysvaltalaista, ranskalaista kuin japanilaistakin sarjakuvaa. Osin artikkelien aiheisiin vaikuttaa tietysti oma makuni, jonka tunnustan auliisti huonoksi. Kertakäyttöinen pulp-sarjakuva, etenkin amerikkalainen sellainen on lähellä sydäntäni.

Koen kuitenkin, että mainstream-sarjakuva tarvitsee kriitikoita siinä missä taiteellisesti kunnianhimoisempi sarjakuvakin. En sano, että minä olen se kriitikko, jonka mainstream tarvitsee, mutta Katuojan kaltaiselle kirjoittelulle on perusteensa – valtavirran kehitystä on seurattava ja kommentoitava, myös lukijakirjepalstojen ulkopuolella. Vaikkapa sitten minun toimestani.

Pääasiassa olen tuonut Katuojassa esille juuri tätä omaa intohimoani, mutta olen julkaissut myös muiden kirjoittajien tekstejä, pääasiassa everlovin’ blue-eyed Rami Rautkorven kolumneja. Piirtäjänäkin kunnostautunut Rami on myös suunnitellut ja toteuttanut Katuojan uuden logon.

Katuojan muihin uudistuksiin kuuluvat uusi ulkoasu, Bloggerin tarjoama automaattinen päivitys- ja arkistointisofta, artikkeleiden kommentointimahdollisuus sekä XML -muotoinen “site feed” mm. PDA-laitteille. Sivustolle palvelimen tarjoavat Kalaksikukon erinomaiset herrasmiehet ja henkilöt. Katuojan vanhoilla sivuilla on edelleen pääosa vanhoista artikkeleista, jotka tulen ajan myötä kääntämään uuteen formaattiin.

Sivujen uusi esitystapa antaa mahdollisuuden artikkelimuotoisten tekstien lisäksi muuhun, vapaamuotoisempaan sisältöön. Tilaisuuden niin salliessa aion julkaista sivuilla linkkejä, uutisia ja lyhyitä kommentteja sarjakuvista. Pääosan sisällöstä tulevat muodostamaan silti edelleen viikottain ilmestyvät sarjakuvakritiikit.

Niin, ja miksi nimi “Katuoja”? Tätä kysytään minulta yllättävän usein. Katuojaksi kutsutaan tyhjää tilaa sarjakuvaruutujen välissä. Sarjakuvassa kaikki olennainen tapahtuu katuojassa.

Kategoria: Meta.Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus