Vähempiarvoisia sarjakuvia?

30.09.2005 - 13:13 / Otto Sinisalo.


Tiedätkö sen webbisarjakuvan, josta tykkäät? Sen, jota luet aina joka arkiaamu? Se on kaikella todennäköisyydellä mielestäni tosi huono, ja aion kohta kertoa miksi.

Hyvä on, kärjistän. En ole kirjoittanut Katuojaan webbisarjakuvista koskaan. Syitä on monia. On vaikea erottaa arvioitavaa yksikköä webbisarjakuvaa. Yhden tarinakokonaisuuden irrottaminen arvioitavaksi on hankalaa, yksittäisen sarjakuvan arvostelu todennäköisesti typerää. Toisaalta sarjakuvan arkistojen lukeminen putkeen ja sitten arvioiminen on sekin kyseenalaista, koska yleensä internetissä ilmestyvää sarjakuvaa on tarkoitus lukea sitä mukaan kuin sitä ilmestyy. Analyyttisyyteen pyrkivien yleiskatsausten kirjoittaminen on vaikeaa.

Suurin syy siihen, miksen ole kirjoittanut webbisarjakuvista on kuitenkin kaunistelematta se, että pidän niitä keskimäärin vähempiarvoisina kuin painettuja sarjakuvia. Vaikka usein ne ovatkin usein innovaativisempia kuin pöhöttyneet, sisältä mädät kollegansa sanomalehtien sarjakuvasuossa, todellinen näkymys on verkossakin harvinaista. Usein sarjakuva ei ole webbisarjakuva tekijän tahdosta, vaan ainostaan siksi, että se on liian kehno löytääkseen julkaisijaa tai yleisöä verkon ulkopuolella. Menestyksekkäimpiä webbisarjakuvia saa oireellisesti myös painettuna. Tähän toki liittyvät myös taloudelliset seikat: webbisarjakuvalla tienaaminen on näitä ikuisuuskysymyksiä, jotka jätän Scott McCloudin ja kumppaneiden pohdittavaksi.

Olen kuitenkin lukenut useita webbisarjakuvia, niis suosittuja kuin vaihtoehtoisempiakin, säännöllisesti noin vuoden ajan. Surukseni olen voinut todeta että kyllä, merkittävä osa niistä on huonoja. Ilokseni olen kuitenkin löytänyt myös aidosti kekseliäitä, kokeellisia ja hauskoja sarjakuvia.

Internet on täynnä sarjakuvia, joita sadat tuhannet ihmiset lukevat päivittäin. Koen, että nyt minulla on perspektiiviä kirjoittaakseni niistä kriittisesti. Aika näyttää, olenko oikeassa.

Kategoria: Kolumni.
Tagit:Yksi vastaus - “Vähempiarvoisia sarjakuvia?”

  1. JukkaV Kirjoittaa:

    Yksi ajatus heräsi kun luin noita webbisarjakuva arvosteluita (en kaikkia kuitenkaan vielä lukenut). Luulisin että ainakin osalla nettisarjakuvien lukijoista sen oman suosikki sarjakuvan ympärillä oleva nettiyhteisö on aika merkittävä asia. Sarjakuva on siis tavallaan suurempi kokemus kuin “pelkkä” sarjakuva. Tämähän ei sinänsä sarjakuvasta parempaa tee, mutta todennäköisesti vaikuttaa siihen miten “fanit” suhtautuvat sarjakuvaan kohdistuvaan kritiikkiin. Mutta tämän suuntaisestihan se taitaa muutenkin aina olla?

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus