Kastroitua sarjakuvaa

12.12.2005 - 16:32 / Otto Sinisalo.


QUESTIONABLE CONTENT
Jeph Jacques
Webbisarjakuva

Kun huomaa elävänsä kiinnostavampaa elämää kuin lukemansa sarjakuvan hahmot, kannattaakohan harkita uudelleen, mitä lukee? Jeph Jacquesin QUESTIONABLE CONTENT herättää tämänkaltaisia kysymyksiä.

Faye olennaisten kysymysten äärellä. Jeph Jacquesin taidetta.Jacquesin webbisarjakuvan keskiössä on joukko nuoria aikuisia, jotka työskentelevät tai muuten vaan istuvat kahvilassa, puhuvat rock-musiikista ja vatvovat jäävuoren nopeudella eteneviä ihmissuhdekuvioitaan. Mukana on tietysti markkinoitava maskottihahmo, pikkurobotti Pintsize, jonka tehtävä on heittää non-sequitur-kommentteja ja käyttäytyä typerästi, jotta sarjassa olisi vitsejä kun Jacquesin ihmishahmot keskittyvät vellomaan ihmissuhdesopassaan. Sarja ilmestyy joka arkipäivä. Arkistossa on jo yli 500 strippiä.

Jacquesin piirrostyyli on kehittynyt sarjan kahden vuoden historian aikana merkittävästi. Vaikka hänen tietokoneistettua viivaansa onkin nyt miellyttävämpi katsoa, on hänen kerrontansa edelleen tylsää. Liian monessa ruudussa ei ole muuta kuin tarpeetonta siirtymää, kun hahmot kävelevät ovista ja moikkailevat toisiaan.

Questionable Contentin vahvuus on juuri mainittu ihmissuhdesaippua, joka etenee verkkaisesti ja aiheuttaa toisinaan hyväksyviä hymähdyksiä. Erityisen hauska se ei ole, mutta paikoin tarkkanäköinen hahmoja kuvatessaan. Sikäli on sääli, ettei Jacques tunnu uskaltavan kirjoitaa kovinkaan raflaavia juonenkäänteitä.

Syynä tähän tuntuu olevan se, että Jacques pitää hahmoistaan. Vioistaan huolimatta hän esittää ne sympaattisessa valossa, samastumiskohteina lukijoille. Jos minä haluan läimäyttää niitä kaikkia kasvoille, Jacques ei liene täysin onnistunut tavoitteissaan. Jacques pitää hahmoistaan liikaa; hän kohtelee niitä silkkihansikkain. Hiljattain nähty tarinakokonaisuus päähenkilö Fayen menneisyyden traumoista latistuu, kun Jacques alleviivaa hahmonsa tuntoja sekä kaiken lisäksi säälii Fayeta omissa kommenteissaan.

(Sitä paitsi, en voi olla nauramatta tämän stripin viimeiselle ruudulle. Ääniefektin väritys ja asettelu muistuttavat erehdyttävästi yläasteen ATK-tunnin harjoitustöitä.)

Jacques on minua vuoden nuorempi, mutta silti hänen sarjakuvansa on selkeä X-sukupolven tuote. Questionable Contentin parikymppiset tyhjäntoimittajat puhuvat joutavia pop-kulttuurista niin kuin vuosi olisi 1992 jälleen. Aidon kokemisen sijaan sarjan hahmot puhuvat kokemisesta. Hahmot puhuvat rockista, mutta eivät koskaan käy keikoilla. Hahmot puhuvat seksistä, mutta eivät juuri harrasta sitä.

Rockin ja ihmissuhteiden ympärillä pyöriväksi sarjakuvaksi Questionable Content onkin merkillisen frigidi; sarjakuva, jonka pallit on leikattu. Alatyylisiä vitsejä kyllä heitellään, mutta Jacquesin sarjan päähenkilöt ovat juuttuneet jonkinlaiseen neuroottiseen selibaattiin.

Questionable Contentissa ei haise hiki eikä siemenneste. Se on seksiä ja rokkia samalla tavalla, kuin poikabändit: turvallisen androgyynisti. Vaikka Jacques on ikäiseni, hän tuntuu piirtävän sarjakuvaa lapsille – tai keskenkasvuisille.

SUOSITUS: Luettuani Qustionable Contentin arkistot läpi, huomasin paikoin turhautuvani ja jopa ärtyväni sarjakuvasta. Sääli vaan, ettei se ole lainkaan tarkoituksellista. Potentiaalisesti kelvollisen ihmissuhdesarjakuvan kohtaloksi koituvat flegmaattinen juonenkuljetus niin kuvan kuin tekstinkin tasolla sekä tekijän varovaisuus, haluttomuus muuttaa sarjan turvallista status quota.

Kategoria: Arvio.
Tagit:4 vastausta - “Kastroitua sarjakuvaa”

 1. JukkaV Kirjoittaa:

  Tein tuossa äskettäin QC:stä sellaisen havainnon että tuo sarjakuva on kaiken lisäksi tylsästi piirretty. Paljon yleiskuvia, joissa ihmiset esim istuvat sohvalla, ruutujen välillä heidän asentonsa vain muuttuu hieman. Tähän sarjakuvaan saisi paljon eloa lisää keskittymällä enemmän esimerkiksi yksityiskohtiin, kasvonilmeisiin jne. Vai olenko väärässä?Toinen ajatus heräsi tätä arvostelua lukiessani. Lukisin mieluummin arvosteluita hyvistä webbisarjakuvista, koska niistä minä voisin hyötyä enemmän. Siis saamalla vinkkejä lukemisen arvoisista sarjiksista.

 2. Rami Rautkorpi Kirjoittaa:

  Kuvitushan on kaikin puolin amatöörimäistä. Siistiä viivaa voisin kehua, ellei se olisi tietokoneen ansiota.Esim. uusin pätkä (numero 512).Sommitelmat ovat aivan mitä sattuu. Ensimmäisessä ruudussa hahmot on sysätty aivan reunoihin. Kahvinkeittimet ovat ilmeisesti tärkein elementti kuvassa. Ensimmäinen puhekupla on melkein koko ruudun levyinen. Tekstin jakaminen useammalle kuin kolmelle riville ei varmaan käynyt päinsä, koska silloin kupla olisi saattanut peittää ehdottoman tärkeän kahvinkeittimen.Mutta mitäpä tuosta, kunhan taiteilija saa kiehtovat ideansa viestitettyä.

 3. JukkaV Kirjoittaa:

  Tuon antamasi esimerkin sommittelu ei minua häirinnyt, vaikkakin olen samaa mieltä siitä että se ei paras mahdollinen ollut. Tiedä sitten onko tuo tahallinen vai tahaton ratkaisu. Yksi ongelma mikä tuohon sommitteluunkin varmaan vaikuttaa on tekstin määrä. Sitä kun tuntuu aika usein olevan liikaa. Syystä tai toisesta minusta on tullut laiska lukija sarjakuvien tekstin suhteen. Ehkä olen lukenut liikaa sontaa.Minun mielestäni QC:n kuvituksen taso on nykyisellään ihan ok. Ei se ole minua useimmiten häirinnyt, kun en ole siihen suuremmin huomiota muutenkaan kiinnittänyt. Se huono puoli tuossa kyllä on että arkistojen vanhoja strippejä lukiessa minulla ainakin aluksi nousee niskavillat pystyyn. Tähän väliin pitää vielä todeta että kaikista puutteistaan huolimatta QC on “se ensimmäinen” nettisarjakuva jonka tarkastan kun tietokoneelle istahdan. Tosin tämä on enemmän osa rutiinia jossa käyn kasan vakio saitteja läpi, kuin jonkinlainen osoitus siitä että QC olisi suosikkini. Yksi syy varmaankin on myös se että QC:n päivitys tapahtuu melkein kellon tarkkuudella, joka arkipäivä. Fillereitä on harvoin. (Heräsi juuri ajatus Oton tekstin aloituksesta, elävätkö QC:n hahmot kiinnostavampaa elämää kuin minä? Tätä pitää pohtia…)Pisteet muuten Jacquesille siitä että syksyllä 2004 hän lopetti päivätyönsä jotta voi julkaista sarjakuvaansa viitenä päivänä viikossa.

 4. Otto Sinisalo Kirjoittaa:

  Jukka, QC:n hahmoihin verrattuna olet rokkitähti.Komppaan: Jacquesin kuvitus on paitsi amatöörimäistä myös tylsää. “Kamera” on jämähtänyt paikalleen kuvaamaan tapahtumia jäykästi sivulta. Tilaa ruuduissa on, mutta niissä on paljon tyhjää tilaa tai hälyä. Tai niitä kahvinkeittimiä.Ylenpalttisen tekstin määrän suhteen löytyy webbisarjakuvista paljon pahempiakin sanaterroristeja, kuten tulemme vielä huomaamaan. Pysykää kanavalla!

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus