Maailman siteerattavin sarjakuva

10.01.2007 - 16:32 / Otto Sinisalo.


Käytän tämän tilaisuuden onnitellakseni Katuoja-kollega Rami Rautkorpea. Tänä keväänä tulee kuluneeksi viisi kokonaista vuotta siitä, kun Rami aloitti työnsä Spider-man-lehden suomentajana ja kirjepalstan pitäjänä, mutta onnittelu ei ole tämän merkkipäivän johdosta. Haluan onnitella Ramia siitä, että hän on tätä kirjoitettaessa käyttänyt lehden esipuheen päättävissä lainauksissa jo kokonaisen vuoden – 12 numeroa! – sitaatteja Doom-sarjakuvasta. Ja osittain sen takia, että yllytin häntä. Hyvin tehty, herra Rautkorpi: hyvin tehty.

Tärkeän näköinen ovi! Asiaan perehtymättömille kerrottakoon, että Doom-sarjakuva on vuonna 1996 julkaistu 16-sivuinen lehtinen, joka perustuu samannimiseen tietokonepeliin. Sovituksena se on uskollisempi kuin esimerkiksi taannoinen Suomenkin teattereissa piipahtanut toimintaelokuva: sen “tarina” seuraa vimmaista päähenkilöä, joka syöksyy tilanteesta toiseen teurastaen erilaisia olioita yhä suuremmilla aseilla. Tismalleen kuten pelissäkin, siis. Kuvitus juuri näyttää juuri sellaiselta, jolta voi kuvitella vuonna 1996 julkaistun Doom-sarjakuvan näyttävän.

Doom-sarjakuvasta tekee poikkeuksellisen sen teksti. Käytännössä kaikki sarjakuvan teksti on taistelevan Doom-sotilaan monologia, mutta ei suinkaan vain sisäistä monologia: hahmo karjuu repliikkejä tauotta kuin yhtä aikaa Touretten oireyhtymästä ja keskittymishäiriöstä kärsivä maanikko. Ja kaikki, mitä tämän suusta tulee on raivokasta, mielipuolista neroutta.

Doom on kenties maailman siteerattavin sarjakuva, todellinen sanataiteen voimannäyte. Jokaisen sivun joka ikisestä ruudusta löytyy aforistinen viisaus, jota voi soveltaa valitsemalleen elämänalueelle. Tässä joitain esimerkkejä – kaikki ovat Ramin palstalla käytettyjä poimintoja, lajiteltuna teeman mukaan:

Biologia, ravinto: “I’m cooking with gas! I’ve gotta handful of vertebrae and a headful of mad! Yeah, that’s your spinal cord, baby! Dig it! Who’s the man? I’m the man! I’m a bad man! How bad? Real Bad! I’m a 12.0 on the 10.0 scale of badness! Don’t need a gun… Guns are for wusses!”

Ekstintelialistiset pulmat, tietoisuus: “Oh yeah! Yeah! Dig the prowess, the capacity for violence! I’m the man! I’m superbad! Imps? Zombies? You think you can get me?!? Wait, maybe they don’t think. Well I do! And I think you’re dead! Dead! Dead! Dead!”

Elämän tarkoitus: “As I stride knee deep through the dead. All is clear. I know what must be done… My cause is just… My will is strong… And my gun is very, very large!”

Itsetunto: “Who’s a man and a half? I’m a man and a half! Berserker packin’ man and a half!”

Kauneuden olemus: “There! The most beautiful sight any soldier can behold… The gun. The big gun!”

Matkailu, vierailut: “Huh? Whuzzat? Whuzzat? I like what I see! An important looking door… Knock knock. Who’s there? Me! Me me me me me me me me me me”

Tulevaisuus: “Victory is mine! Yet, Earth remains besieged by creatures unspeakably foul. It will take a strong man to bring the light of freedom back to this planet. A strong man with the biggest, baddest gun in the world! Amen to that.”

Tunteiden väliaikaisuus: “At this particular moment in time I don’t believe I have a healthier or more deeply-felt respect for any object in the universe than this here shotgun… Hey, chaingun! The hell with respect!”

Uskonnolliset kokemukset: “Death surrounds me. Yet, in my head I hear something that sounds like angels! Lo, I have found the Holy Grail of firepower! Mine eyes can but weep as they bear witness to the majesty… The BFG 9000!”

Vastoinkäymiset, suorittaminen: “Sweet Christmas! Big-mouthed floating thingies! It’s always something!”

Viestintä: “Ahhh! Chainsaw! The great communicator! Allow me to communicate to you my desire to have your guns!”

Ympäristönsuojelu: “Why can’t we find a way to safely dispose of radioactive waste and protect the environment? Even if I personally stop this alien invasion, what kind of planet will we be leaving to our children? And our chidren’s children, and… Oh, the humanity! The humanity! My big gun is out of bullets! I can’t believe it!”

Kaikki tämä, ja paljon muuta kuudessatoista sivussa. Käykää lukemassa, jos ette pelkää tajuntanne räjähtämistä!

Kategoria: Kolumni.
Tagit:Yksi vastaus - “Maailman siteerattavin sarjakuva”

  1. Ilja Rautsi Kirjoittaa:

    Tämä voisi olla Warren Ellisin kirjoittama: “You are huge! That means you have huge guts!”Evil Dead-viittauskin löytyi, teoshan on varsinainen kulttuurin aarreaitta!

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus