Kirjoja maaliskuussa ja huhtikuussa

9.02.2007 - 12:46 / Rami Rautkorpi.


Muutama ihminen on kertonut, että näistä listauksista on hyötyä. Kukaan ei kuitenkaan ole valittanut siitä, kun olen myöhässä listausten tekemisten kanssa, kuten olen jälleen kerran maaliskuun kirjojen osalta. Mikä ehkä vain tarkoittaa, että kenenkään muun mielestä maaliskuun listaus ei ole myöhässä, jos se vain ilmestyy ennen maaliskuuta, mikä on sinänsä ymmärrettävää.

Amerikkalaiset kustantajat ilmoittavat tulevista julkaisuistaan Diamond Comic Distributorsille viimeistään pari kuukautta ennen niiden ilmestymistä. Diamond laatii listan, jonka perusteella kaupat tekevät ennakkotilaukset. Jos haluaa olla varma, että saa oman kappaleen kaipaamaansa julkaisua, tilaus on toimitettava kauppaan ennen Diamondin ilmoittamaa aikarajaa. Maaliskuun julkaisujen aikaraja oli tammikuun 13., joten listani on myöhässä. Huhtikuun julkaisujen aikaraja on 10.2., joten… pitänee kiirehtiä.

Mutta jos ette seuraa ns. läpysköjä (lehtiä, sinkkuja), erikoiskauppojen kanssa asioiminen ei ole tarpeen. Esimerkiksi nettikirjakauppojen kautta tilattaessa Diamondin aikarajoilla ei ole juurikaan väliä. Tällöin tietenkin ollaan kyseisen kaupan tarjonnan armoilla, mikä ei välttämättä kata koko amerikkalaisen sarjakuva-alan julkaisuja.

Koska kukaan ei kuitenkaan ole ikinä älähtänyt listausteni myöhästelystä, ilmeisesti kukaan niiden lukijoista ei hanki sarjakuviaan erikoiskaupasta. Minä kuitenkin hankin, ja pyrin jatkossakin tekemään nämä listaukset laatiessani omaa tilaustani. Teen nyt kuitenkin muutamia muutoksia. Koska listauksien mahdollinen hyöty on lähinnä siinä, mitä kiinnostavia julkaisuja olen bongannut, eikä siinä, mitkä niistä oikeasti tilaan, luovun aiemmin käyttämistäni kategorioista. Samalla lopetan erityisen vastenmielisten julkaisujen mainitsemisen. Jos tämä harmittaa, laittakaa kommentti. Jos teillä on jotain sanottavaa sarjakuvista, jotka valitsin listalleni, laittakaa kommentti. Jos teillä on jotain sanottavaa sarjakuvista, joita en valinnut listalleni, laittakaa kommentti.

Lisäksi pitänee huomauttaa, että jotkut julkaisut ilmoitetaan tilattavaksi toisia aikaisemmin, joten listauksissa on aina silloin tällöin poikkeuksia otsikon mukaisesta ilmestymisajankohdasta. Merkitsen poikkeukset sulkuihin julkaisun nimen eteen.

Kirjoja maaliskuussa

(Huhtikuu) BATMAN: DETECTIVE TP / Paul Dini & Royal McGraw / J.H. Williams III, Don Kramer & Co.
DC:n universumissa tapahtuu nykyään kaikenlaista huolestuttavaa, mutta firman kaksi suurinta sankaria ovat tällä hetkellä erittäin hyvissä käsissä, erinäisiä poikkeuksia lukuunottamatta (katson sinua, Frank Miller). Teräsmiehen päälehtiä kirjoittavat Kurt Busiek ja Richard Donner Geoff Johnsin avustuksella, ja Grant Morrison kirjoittaa sekä All Star Supermaniä että normaali-Batmaniä. Lepakkomiehen toista lehteä, Detective Comicsia kirjoittaa Paul Dini, yksi 90-luvun Batman-animaation luojista. Yksi sarjan piirtäjistä on J.H. Williams, joka on kuvittanut Alan Mooren Prometheaa ja Grant Morrisonin Seven Soldiers of Victorya. Paljon muuta en näistä tarinoista tiedä, eikä minun muuta tarvitsekaan tietää tilatakseni tämän.

(Toukokuu) JACK KIRBY’S FOURTH WORLD OMNIBUS VOL. 1 HC / Jack Kirby / Jack Kirby & Vince Colletta
Kirbyn Neljännen maailman tarinoita julkaistiin jokunen vuosi sitten mustavalkoisina kokoelmina, joista ostin New Godsin ja Mister Miraclen. Enkä ole katunut sitä, vaikka formaatissa olikin toivomisen varaa. Nyt kuitenkin asia korjaantuu, kun nämä sarjat julkaistaan alkuperäisessä muodossaan, kronologisessa järjestyksessä kovakantisina kirjoina. Kirbyn omintakeisen tyylin takia jotkut eivä näe häntä visionäärinä ja sarjakuvan “Kuninkaana”, vaan vain ns. huonona piirtäjänä, mutta kenenkään ei pitäisi tehdä sitä arviota lukematta näitä tarinoita. Kirby oli ennen kaikkea tuottelias piirtäjä, ja Sturgeonin laki pätee myös 95 prosenttiin Kirbyn tuotannosta. Neljäs maailma oli kuitenkin Kirbyn luovuuden huipentuma, ja sen nerouden pitäisi olla ilmeinen kaikille muille paitsi täydellisille puusilmille.

(Toukokuu) NEIL GAIMAN AND CHARLES VESS’ STARDUST HARDCOVER / Neil Gaiman / Charles Vess
Tämän piti alunperin ilmestyä tammikuussa. Vanhat tilaukset on peruttu. Itse tilasin pehmeäkantisen version, jonka oli myös tarkoitus ilmestyä tammikuussa, mutta ehkä sekin on vielä luvassa toukokuulle.

RUNAWAYS VOL. 7: LIVE FAST DIGEST / Brian K. Vaughan / Adrian Alphona & Mike Norton
Vaughanin ja Alphonan Runaways päättyy tähän. Heidät syrjäyttää joku luuseri nimeltä Joss Whedon. Mutta jonkin aikaa Brian K. Vaughan kirjoitti 2000-luvun parasta uutta supersankarikonseptia, ja se oli hienoa.

THOR: THE ETERNALS SAGA VOL. 2 TPB / Roy Thomas, Ralph Macchio & Mark Gruenwald / Keith Pollard
Sen lisäksi, että näissä tarinoissa Kirbyn ikuiset ja celestiaalit sidottiin Marvelin viralliseen universumiin, mukana on myös itse asiassa aika merkittävä vaihe Thorin historiassa. Ensimmäisessä osassa mainittiin, että Thorin äidin henkilöllisyys ei ole tiedossa, ja että Thorin poikkeuksellinen kiintymys Midgardiin ja sen kuolevaisiin asukkaisiin on jokseenkin kummallista hänen itsensäkin mielestä. Toisessa osassa varmaankin paljastuu näiden mysteerien yhteys toisiinsa sekä celestiaalien aiheuttamaan uhkaan Maalle.

Lähteet:
Comic Book Resources

Diamond Previews

Kirjoja huhtikuussa

(Toukokuu) SUPERMAN/BATMAN VOL. 5: THE ENEMIES AMONG US HC / Mark Verheiden / Ethan Van Sciver, Matthew Clark & Co.
Jeph Loeb kirjoitti tätä sarjaa neljän edellisen kokoelman verran, ja ostin niistä kaksi, koska Loebin tarinoiden lievä hönttiys ei ole minusta lainkaan huono asia. Jätin ostamatta niistä kaksi, koska niissä oli piirtäjänä Michael Turner, jonka kuvitus ei ole minusta ainoastaan huono asia, se on rikos ihmisyyttä vastaan. No, Mark Verheiden on tietääkseni pätevä kirjoittaja (Suomessa aikoinaan kolmena albumina julkaistu Aliens-sarjakuva oli hänen käsialaansa) ja piirtäjien joukossa ei näytä olevan ketään täysin vastenmielistä, joten tämän pitäisi kelvata. Huomasin kuitenkin juuri, että kyseessä on kovakantinen julkaisu, ja odotan mieluummin pehmeäkantista.

(Toukokuu) SUPERMAN & BATMAN VS. ALIENS & PREDATOR TP / Mark Schultz / Ariel Olivetti
Jos näkee supersankarien ja leffahirviöiden crossoverit lähinnä kyynisenä rahastuksena, tämän sarjakuvan nimirimpsu saattaa aiheuttaa verenvuotoa silmistä ja korvista, mutta itse olen nauttinut paljon mm. ensimmäisestä Batman vs. Predatorista ja Teräsmies vs. Aliensista sekä toisesta Batman vs. Aliensista. Tämä voi olla ihan viihdyttävä tarina, ja Ariel Olivetti on ainakin todella näyttävä kuvittaja.

SPIDER-GIRL VOL. 8: DUTY CALLS DIGEST / Tom DeFalco / Pat Olliffe
Ei silmien syömistä.

ALPHA FLIGHT CLASSIC VOL. 1 TPB / John Byrne
Muistakaamme, että Byrne oli joskus hyvä sarjakuvantekijä. Alfalentuetta julkaistiin Suomessakin parin MARVELin verran, ja niiden perusteella Byrne oli itse asiassa niin kovassa vedossa tuolloin, että hänen oma tussauksensa sai vielä hänen kuvituksensa näyttämään hyvältä. Suomessa julkaistut tarinat hyppäsivät itse asiassa muutaman ensimmäisen numeron taustatarinoista suoraan numeroon 11, ilmeisesti sen takia, että tarina
alkoi käydä paljon dramaattisemmaksi siinä vaiheessa (kyse on ajoista, jolloin supersankarin kuolema vielä voitiin esittää vakavalla naamalla traagisena ja peruuttamattomana tapahtumana). Tämä kokoelma kuitenkin sisältää sarjan 8 ensimmäistä numeroa.

AMAZING SPIDER-MAN OMNIBUS VOL. 1 HC / Stan Lee / Steve Ditko & Jack Kirby
Minulla ei ole yleensä tapana mainita kaikkia klassikkosarjakuvien luksustason uusintajulkaisuja, joita varsinkin Marvel on viime aikoina harrastanut paljon, vaikka ne voisivatkin olla hyvin kiinnostavia vakavalle keräilijälle. Minä en vain ole vakava keräilijä siinä mielessä. Sain hiljattain käsiini The Amazing Spider-Man – The Complete Collection DVD-ROMin, joka sisältää skannaukset kaikista TASM-lehdistä vuoden 2006 puoliväliin saakka, ja se riittää minulle näistä. Mutta jos haluaa ehdottomasti lukea Leen ja Ditkon Hämikset paperilta mahdollisimman upeassa muodossa, tämä voisi olla sadan dollarin sijoituksen arvoinen.

ETERNALS BY NEIL GAIMAN HC / Neil Gaiman / John Romita Jr.
Ostin tämän irtonumeroina. Tarinaltaan ei mitenkään mullistava, mutta Romitan upea kuvitus on Kirbyn konseptien arvoista.

RUNAWAYS VOL. 3 HC / Brian K. Vaughan / Adrian Alphona & Mike Norton
Kovakantinen versio Vaughanin viimeisistä Runaways-tarinoista, jotka on koottu aiemmin pokkarimuodossa.

PUNISHER MAX VOL. 7: MAN OF STONE TPB / Garth Ennis / Goran Parlov
Ennisin sysimusta versio Tuomarista jatkuu. Odottelen taas kovakantista versiota, mutta alkaa hieman huolestuttaa, koska odottelen edelleen kovakantista versiota kahdesta edellisestäkin pehmeäkantisesta. Ehkäpä hiljattain ilmestynyt kovakantinen From First to Last, joka kokosi kolme erillistä erikoisjulkaisua, vaikutti julkaisuaikatauluun jotenkin.

(Heinäkuu) HIGHLANDER VOLUME 1: THE COLDEST WAR HC / Brandon Jerwa & Michael Avon Oeming / Lee Moder
Dynamite Entertainment on julkaissut Highlander-sarjakuvaa, joka laajentaa alkuperäisen elokuvan maailmaa siten, kuin kaikkien jatko-osien ja TV-sarjojen olisi se alun alkaenkin pitänyt tehdä: Kun MacLeod on katkaissut kurgaanin kaulan, Peli on ohi, mutta voittajalla on vielä maailma pelastettavanaan. Jos haluaa nähdä kuolemattomien välisiä miekkataisteluita, on palattava aikaan ennen Pelin loppua. Mutta se ei vielä tarkoita, että nämä sarjakuvat olisivat mistään kotoisin. Sijoitan rahani pehmeäkantiseen versioon, jos vain sellainen jossain vaiheessa ilmestyy.

Lähteet:
Comic Book Resources

Diamond Previews

Kategoria: Kolumni.
Tagit:



5 vastausta - “Kirjoja maaliskuussa ja huhtikuussa”

  1. Feikki Kirjoittaa:

    En pahemmin tunne makuasi, mutta kun eksyin tänne ja pyysit kommentoimaan tässä olisi minun pari senttiä:Helmikuussa alkaa TF elokuvan epilogi.Maaliskuussa tulee Ben Templesmithin Wormwood Tpb.Huhtikuussa tulee TF: Kup Spotlight, kynän takaa löytyy Nick Roche, joka vastaa sekä taiteesta, että tarinasta. Luvassa on muotoaan muuttavia robotteja ja zombeja! Ja tuleehan silloin myös Popbot 8.Lisäksi omat suosikkini Transformers Escalation ja suurin osa Spotlighteista ovat lukemisen arvoisia.Kaikki nämä IDW:ltä.

  2. Tuitui Kirjoittaa:

    Itse luen sarjakuvia melko satunnaisesti mutta blogiasi vähän väliä. Sääli että lopetat “vastenmielisten” julkaisujen listaamisen, niidenkin kuvauksia kun on ollut hauska lukea.Niin ja kiitos hyvästä blogista.

  3. Rami Rautkorpi Kirjoittaa:

    Kiitos, Tuitui. Otan kunnian näistä listauksista, mutta blogin olemassaolosta voi kiittää Otto Sinisaloa. Monet eivät ehkä ole huomanneet, että minä en ole hän, tai toisinpäin. Tein nyt sivupohjaan pieniä muutoksia, jotka toivottavasti selventävät asiaa.Saatan jatkossa huomauttaa joistain erityisen huolestuttavista julkaisuista, mutta en tee siitä jokaiseen listaukseen kuuluvaa lokeroa, jonka yritän väkisin täyttää. Listausten tekemiseen liittyvä vaiva vähenee, mikä myös lisää todennäköisyyttä, että ne ilmestyvät ajallaan.IDW:ltä tulee paljon kauhua ja kaikenlaista lisenssikamaa, joka ei minua erityisemmin kiinnosta. Olen kuitenkin aikoinani tilannut IDW:ltä Eric Shanowerin “Adventures in Oz”-kirjan, jonka sain luettua aivan äskettäin. IDW kaupitteleekin sen kovakantista painosta huhtikuun julkaisuissaan, ja voin suositella sitä lämpimästi kauniisti piirretyistä saduista pitäville. IDW:n muuta tuotantoa voi tutkiskella heidän kätevästä julkaisulista-arkistostaan.

  4. Feikki Kirjoittaa:

    Äh, taas näköjään sekoitin epilogin ja prologin… Kyse oli siis TF leffan prologista.Parasta mitä IDW:ltä olen lukenut on Brian Woodin kirjoittama Supermarket mini. Hieman lässähtävää loppua lukuun ottamatta se kannattaa lukaista.

  5. Jarmo Kirjoittaa:

    Näistä on kiva katsoa mitä on tulossa, mutta enpä tosiaan ikinä mitään tilaile. Minun kannaltani olisikin kätevintä jos myöhästyisit niin paljon, että opukset ovat kirjoitushetkellä jo kaupoissa.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus