Kotimaisia nettisarjakuvia: Mari Ahokoivu

12.02.2007 - 17:56 / Otto Sinisalo.


MARI SEIKKAILEE
Mari Ahokoivu
Webbisarjakuva

Tuttujen tai puolittujen tekemisistä raportointi on aina jääviyden kanssa flirttailua. Jos ei suoranaisesti perverssiltä, tuntuisi ainakin hieman likaiselta esimerkiksi kirjoittaa päiväkirjasarjakuvasta, jossa esiinnyn itse. Kiinnostavista sarjakuvista vaikeneminen muutenkin sisäsiittoisessa, anteeksi, intertekstuaalisessa nettiympäristössä vedoten jääviyteen olisi kuitenkin typerää haaskausta.

Pitäkää siis jääviys mielessä kun sanon, että muutaman kerran tapaamani Mari Ahokoivu on traagisen lahjakas.

Mari Ahokoivu pohtii. Ruutu sarjakuvablogista.Lahjakkuus saattaa olla vain puolet totuudesta, sillä Ahokoivu on päivittänyt sarjisblogiaan kohta jo kaksi vuotta. Paperilla hänen töitään on nähty lähinnä antologioissa ja pienlehdissä.

Piirtäjänä Ahokoivu on Ville Rannan hengenheimolaisia, käsittääkseni entisiä oppilaita sekä – omien sanojensa mukaan – tämän faneja. Kuten Rantakin, Ahokoivu ajattelee piirtämällä, idean siirtyessä paperille tussilla vain kevyesti luonnostellen. Hän käyttää erilaisia tekniikoita innovatiivisesti, viimeisimpänä esimerkkinä matkakertomukseksi saumattomasti muokattu lastenkirja.

On banaali klisee kuvailla naistekijän töitä “herkiksi”, mutta Ahokoivun tapauksessa se on perustelua. Hänen tarinansa ovat harvemmin erityisen olennaisia, mutta hänen tavassaan kuvittaa hetkiä ja välittää tunteita on sellaista välittömyyttä ja rehellisyyttä, että kliseesuodattimeni pettää. Tekijän verrattaen nuori ikä ja huomattava tuotteliaisuus yhdistettynä tämän ilmeisiin kykyihin antaa syyn odottaa poikkeuksellisen hyvää esikoisalbumia.

Mari seikkailee -sivusto on osa laajenevaa suomalaisten sarjakuvablogien joukkoa. (Olen pahoillani, mutta sana blogosfääri saa silmäkulmani nykimään.) Nettisivut luonnoskirjan ja päiväkirjan synteesinä ovat luonteva tapa käyttää Internetia julkaisukanavana. Näen sen mielekkäämpänä kuin nettisarjakuvan käyttö nörtti- ja kullivitsien kuvittamiseen, mutta kyse saattaa olla toisaalta vain omista mieltymyksistäni.

SUOSITUS: Mari Ahokoivun sarjakuvablogi kuuluu suomalaisen nettisarjakuvan parhaimmistoon. Tarkastakaa myös Ahokoivun portfoliosivu, eläinstrippi Kissa pienen pieni ja NAAMA kustannuksen kotisivut.

Helsingissä liikkuville tiedoksi: Ahokoivun ja muiden suomalaisten sarjakuvablogeja esittelevä näyttely on esillä Arabianrannan kirjaston näyttelypylväissä juuri nyt.

Kategoria: Arvio.
Tagit: ,Yksi vastaus - “Kotimaisia nettisarjakuvia: Mari Ahokoivu”

  1. Mari Kirjoittaa:

    OHO vau. Nyt tuli paineita :)Ihan poskia punottaa! Mutta joo, kiitos nyt kovasti kauniista sanoista. Oon itsekin huomannut, etten oo mitenkään erityisesti jaksanut ikinä panostaa juoneen, vaan keskityn tunteisiin, ajatuksiin ja tunnelmaan. Jonkinlaista runosarjakuvaa enemmän kuin perinteisessä tarinankaaressa pysyvää tavaraa?Hm. Mut joo. Oli vaan pakko kommentoida!…Ehkä “TRAAGISEN lahjakas” menee jo ironian puolelle? ;)

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus