Kypsynyt kapinallinen

27.02.2007 - 12:00 / Otto Sinisalo.


DMZ: BODY OF A JOURNALIST
DC Comics / Vertigo
Brian Wood, Riccardo Burchielli
168 sivua, värillinen

Vertigo on tullut pitkän matkan ajoista, jolloin se julkaisi lähes yksinomaan Alan Mooren tai Neil Gaimanin tarinoihin pohjaavaa fantasiakauhua. Nykyään DC-kustantamon alamerkki yrittää olla jonkinlainen sarjakuvamaailman HBO: se tuottaa aikuisille suunnattuja tarinoita, joissa on vahva keskeinen konsepti ja jotka on kerrottu yleisöä aliarvioimatta. Vertigo onnistuu tässä vaihtevalla menestyksellä. Esimerkiksi alamerkin uudemmista sarjoista The Exterminators -sarja on poikkeuksellisen kelvoton, American Virgin taas ei ole ensimmäisen albumin jälkeen päässyt vauhtiin. Sama ongelma vaivasi Brian Woodin ja Simon Burchiellin DMZ-sarjaa, jonka ensimmäinen osa keskittyi lähinnä maailman rakentamiseen.

Brian Wood on ongelmallinen tekijä. Hänen varhaiskautensa työt, esimerkkinä Channel Zero -albumit, olivat sietämättömän naiveja poliittisia polemiikkeja. Wood raivosi niin kuin vain nuori taidekoulun opiskelija voi. Hän vihasi Isoveljeä ja sinua, isä! Et koskaan rakastanut häntä!

Sittemmin Wood on kypsynyt, ihmisenä ja tekijänä. Tätä nykyä hän keskittyy kirjoittamaan, mikä on vähän sääli, sillä Woodilla on aina ollut silmää designille. Hän yhdistelee webdesignia, mainosgrafiikka ja katutaidetta kuviinsa. Woodin suunnittelemat DMZ:n kannet ovat tästä hyvä esimerkki.

DMZ: Body Of A Journalist: Kansikuva.DMZ sijoittuu Woodille ilmeisen rakkaaseen New Yorkiin. Lähitulevaisuudessa uusi sisällissota on repinyt Yhdysvallat halki ja Manhattan on jäänyt kapinallisten ja lojalistien rintamalinjojen väliseksi ei-kenenkään maaksi. Valokuvaaja Matty Roth jää juttukeikalla jumiin DMZ:lle. Selvitettyään ensin, miten selvitä hengissä sodan repimässä kaupungissa Roth alkaa raportoimaan. Sarjan toisessa kokoelmassa BODY OF A JOURNALIST hahmot ja miljöö on esitelty ja tarina alkaa edetä ripeästi. Sodan osapuolet etsivät syytä rikkoa hatara tulitauko ja Roth kameroineen joutuu pelinappulaksi.

Ensimmäisessä albumissa sisällissodan taustat jätettiin hämäriksi ja siten alkuasetelma tuntui epäuskottavalta. Body Of A Journalistissa Wood taustoittaa tilannetta yllättävän uskottavasti ja DMZ:n maailma muuttuu välittömästi samastuttavammaksi.

Wood ei enää alleviivaa. Hän antaa jopa Yhdysvaltain lojalistiarmeijalle kasvot ja pidättäytyy demonisoimasta heitä. Sodassa kukaan ei ole oikeassa, ainoastaan vaarassa. Wood kuvaa äärimmäisiä olosuhteita Rothin tapaamien siviilien kanssa. DMZ on selviytymistarina. Sekä Roth että DMZ:n asukkaat oppivat pakosta elämään jatkuvan uhan alla. Kun Wood häivyttää poliittisen kohinansa taustalle, tämän viesti kuuluu paremmin.

Piirtäjä Riccardo Burchielli kuvittaa hajonnutta kaupunkia suvereenisti. Italialaisella Burchiellilla on samaa silmää sivusommitelmille ja kuvakulmille kuin vaikkapa mestarillisella Eduardo Rissolla. Burchiellin kuvitus myy lopullisesti idean sotatoimialueeksi muuttuneesta New Yorkista. Vähäisempi piirtäjä olisi piirtänyt geneerisen kaupungin, Burchiellin New Yorkin voi tunnistaa.

SUOSITUS: DMZ lähtee kunnolla käyntiin toisessa osassaan samalla, kun Brian Wood viimeistään todistaa varttuneensa varteenotettavaksi sarjakuvakirjoittajaksi.

Kategoria: Arvio.
Tagit: , ,Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus