Jaakko ja suuri pakomatka

6.03.2007 - 12:00 / Otto Sinisalo.


JACK OF FABLES: THE (NEARLY) GREAT ESCAPE
DC Comics / Vertigo
Bill Willingham, Matthew Sturges, Tony Akins
128 sivua, värillinen

Fables on DC:n Vertigo-alamerkin tämän hetken pitkäikäisimpiin kuuluvia sarjoja. Sen maailmaa laajentavan JACK OF FABLES -sarjan viisi ensimmäistä numeroa on koottu albumiin THE (NEARLY) GREAT ESCAPE. Se jatkaa emosarjan viihdyttävällä linjalla, mutta kehittää silti nopeasti oman, tunnistettavan identiteetin.

Jack Of Fables: James Jeanin kansitaidetta.Fablesin päähenkilöt ovat nykyajan New Yorkissa eläviä satuhahmoja, jotka on pakotettu sodan alta maanpakoon satumaastaan. Kirjoittaja Bill Willinghamin ideoima sarja on saippuaoopperamaisesti polveilevan kevyt, mutta täynnä hauskasti hahmoteltuja päähenkilöitä sekä kekseliätä uudelleenluentoja vanhoista saduista. Se on, Hellblazer poislukien, Vertigon nykyisistä sarjoista lähinnä kustantamon Alan Mooren ja Neil Gaimanin fantasiakonseptien päälle rakennettuja perustuksia.

Jack Of Fablesin päähenkilö on Jack, suomalaisittain pavunvarsiseikkailuistaan tunnettu Jaakko. Epäonnistuttuaan Hollywood-tuottajana Jack joutuu satuolentoja kokoavaan vankileiriin, jonka johtaja on päättänyt hävittää satuhahmot ihmiskunnan kollektiivisesta tajunnasta piilottamalla heidät vuosikausiksi. Satuolennot nimittäin saavat voimansa ihmisten huomiosta: mitä tunnetumpi satu, sen vahvempia sen päähenkilöt ovat.

Fables on vahvasti ns. ensemble-tarina, jonka viehätys perustuu valtavaan hahmokatraaseen ja näiden keskinäisten suhteiden puimiseen. Siksi spin-off-sarja tuntui lähtökohtaisesti huonolta idealta. Jos sarjan keskeisimmät elementit – huolella rakennettu hahmokaarti ja miljöö – poistettaisiin, mitä jäisi? Samoin päähenkilövalinta arvelutti: pääsarjassa Jack on epämiellyttävä opportunisti, eikä edes kovin viisas sellainen.

Willingham ja Jack Of Fablesin toinen kirjoittaja, ensimmäistä kertaa sarjakuvaa kirjoittava Matthew Sturges onnistuvat kuitenkin väistämään sudenkuopat menestyksekkäästi. Jack on edelleen itsekeskeinen hölmö, mutta kirjoittajat rakentavat nimen omaan tämän päälle. Sarjan nimihenkilöllä on suhteettoman suuret luulot itsestään, mutta hän on hankkeissaan riemastuttavan lannistumaton. Hän ei kasva lainkaan eikä opi mitään, mutta kompuroi eteenpäin siitä huolimatta, täysin sokeana omalle kyvyttömyydelleen, onnistuen lähinnä vahingossa. Tätä kaikkea tukee tarinan hilpeän itserakas kertojanääni. Jack Of Fables on komedia, luenta klassisesta veijaritarinasta, vain tavallista epäpätevämmällä päähenkilöllä. Viidessa osassa Willingham ja Sturges onnistuvat myös esittelemään joukon uusia satuolentoja ja sinänsä kiinnostavan uuden näkökulman Fablesin maailmaan versioidessaan itsetiedostavasti vanhaa Prisoner-sarjaa.

Muun muassa aiemmin Fablesia ja Hellblazer-sarjoja kuvittanut Tony Akins mukauttaa tyylinsä yhtenäiseksi aiempien Fables-tarinoiden kanssa. Katsomatta tekijäluetteloa luulin, että sarjan on kuvittanut Fablesia pitkään työstänyt Mark Buckingham. Hyvä niin, sillä Buckingham on erinomainen piirtäjä, jolla on silmää tarinankerronnalle ja sivun rakentamiselle. Aivan Buckinghamin tasolle Akins ei yllä – joukkoon mahtuu kourallinen ruutuja, jotka vesittävät dramaattisia kohtauksia – mutta annoin kaiken anteeksi viimeistään, kun näin sivun, jossa härkää selässään kantava jättiläinen hyppää aidan yli moottoripyörällä. Se on aivan yhtä raivokkaan mielipuolisen näköinen, kuin miltä kuulostaakiin.

SUOSITUS: Vastoin ennakko-odotuksia, Jack Of Fables toimii. Kuten Fableskaan, se ei varsinaisesti kerro mistään, mitta komediana se on pistämätön. Vertigoa viihdyttävimmillään.

Kategoria: Arvio.
Tagit: , ,Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus