Viisi valhetta mangasta: Manga vie lukijoita muulta sarjakuvalta

24.03.2007 - 12:00 / Otto Sinisalo.


Viisi valhetta mangasta -sarjan tämänkertainen väittämä on jonkinlainen vastareaktio mangan suosion nopeaan kasvuun. Nopeasti kasvava ja näkyvä mangan esiinmarssi on saanut lukijat ja kustantajatkin varpailleen: ajatellaan, että muu sarjakuva vuotaa lukijoita mangan piiriin. Voiko olla niin, että tulevaisuudessa ei luetakaan muuta sarjakuvaa kuin mangaa?

Tämä väittämä on rakennettu laholle perustalle. Se olettaa, että sarjakuvamarkkinat ovat nollasummapeli, jonka piirissä on rajattu määrä lukijoita joilla on rajattu määrä ostovoimaa, joka pitää jakaa kustantajien nimikkeiden kesken. Hieman realistisemmin ajatellaan, että kamppailu käydään lehti- ja kirjakauppojen hyllytilasta.

Perinteistä sarjakuvaa julkaisevat dinosaurukset, joita uhkaa sukupuutto pienten, ketterien manganisäkkäiden syödessä niiden munia – dramaattinen vastakkainasettelu, jolla ei varsinaisesti ole todellisuuspohjaa.

Yksi syy mangan suosioon on se, että mangatarjonnasta löytyy sisältöjä kohderyhmille, joita sarjakuva ei ole aiemmin palvellut. Esimerkiksi varteenotettavia teini-ikäisille tytöille suunnattuja tarinoita ei yksinkertaisesti ollut saatavilla sarjakuvina ennen Sangatsu Mangan Tokyo MewMew’n ja Egmont kustannuksen Time Stranger Kyokon kaltaisia julkaisuja. Suomen Disney-edustaja Sanoma Magazinesin pseudomanga W.i.t.c.h on konseptinsa puolesta täyttä “magical girl” -genren sarjakuvaa, joka palvelee samaa yleisöä kuin shojo-mangakin. Kaikki kolme mainittua sarjaa ovat olleet myyntimenestyksiä julkaisijoilleen.

On helppo tuomita lukeva yleisö markkinointikampanjoita seuraaviksi lampaiksi, mutta sisällöllä on merkitystä sarjakuvan suosioon. Monet mangat käsittelevät kohdeyleisölleen tärkeitä teemoja metaforan kautta. Shojo-genren sarjakuvat kaiken söpöilyn alla kertovat teini-iän ihastuksista samastuttavalla tavalla. Dragon Ballissa voi nähdä vertauskuvan nuoren miehen suorituksista ja koettelemuksista matkalla kohti aikuisuutta. Eräs mangan sisällöllinen myyntivaltti on se tapa, jolla ne eivät takerru toistamaan suosituksi todettua kaavaa loputtomiin. Hahmot muuttuvat, vanhenevat lukijoiden mukana ja sarjat lopulta päättyvät. Monissa jatkuvissa länsimaisissa sarjakuvissa juututaan hyväksi todettuun status quo’hon ja hahmot jäävät ajattomaan limboon niin pitkään kuin sarjakuvaa vain ilmestyy. Se on tietysti vain yksi tapa kertoa tarinoita sarjakuvalla, mutta manga tarjoaa vaihtoehdon.

Manga ei niinkään vie lukijoita muulta sarjakuvalta, kuin tuo uusia lukijoita sarjakuvan pariin. Manga on buumi -valheen yhteydessä todettiin mangafanien hakeutuvan mediasta toiseen saman tuoteperheen sisällä. Tämä toimii myös sisäänheittomekanismina sarjakuvan pariin: mangaa alkavat lukemaan myös ihmiset, jotka eivät aiemmin ole sarjakuvaa lukeneet.

Jos mitään, manga on toiminut piristysruiskeena sarjakuvan kustantamiselle yleensä. Pelko kirjakauppojen hyllytilan loppumisesta näyttää turhalta. Viime vuosien aikana yhdysvaltalaiset kirjakaupat ovat avanneet pitkän tauon jälkeen myymälänsä sarjakuvalle mangan suosion myötä. Samalla perinteiset kustantamot ovat alkaneet pakata sarjakuvieen mangapokkareita muistuttaviin kokoelmiin. Dinosauruksetkin mukautuvat, myös Suomessa. Sarjakuvaan vuosikausia flegmaattisesti suhtautunut Tammi ylläpitää alati laajenevaa Sangatsu-alamerkkiä ja yhtä lailla sarjakuvalle penseä Otava on julkaissut suomalaista pseudomangaa Vesi oli mustaa -teoksen ja syksyllä ilmestyvän Hokuto manga -kokoelman muodossa. Säännölliset vierailut Helsingin kirjakaupoista todistavat mangan tervehdyttävän vaikutuksen puolesta: sekä Suomalainen kirjakauppa että Akateeminen kirjakauppa ovat säännöllisesti laajentaneet sarjakuvaosastojaan.

Mangan ja muun sarjakuvan vastakkainasettelu on tarpeetonta. Minkä vain sarjakuvan suosion kasvaessa kaikki sarjakuvaharrastajat voittavat. Me voitamme.

Kategoria: Kolumni.
Tagit: , ,3 vastausta - “Viisi valhetta mangasta: Manga vie lukijoita muulta sarjakuvalta”

  1. Salo Kirjoittaa:

    En kyllä näkisi että Inuyasha, Ranma tai Salapoliisi Conan nauttisi suuremmasta status quon muuttelusta kuin Hämähäkkimies, joko kahden, viiden tai 40 vuoden aikavälillä.Ja Inuyasha tuntuu jatkavan aika loogisesti siitä juoniasetelmasta, mistä Takahashi oli kiinnostunut Ranman viimeisissä osissa..Tietenkin on sarjoja kuten Death Note, mutta ei niitäkään ole silmiin paljoa osunut. Suoralta kädeltä tulee mieleen amerikkalaisen sarjakuvan puolelta mieleen Kinetic, Zot! ja Bone… ja mangan puolelta erinäisiä – mutta luulen kyllä että mangan puolellakin ne suurimmat hitit perustuvat vakaaseen status quohon.Ja kuinka suuri osa mangan genre-vaihtelusta historian, scifin ja fantasian välillä -noin pari esimerkkiä mainitakseni – on lähinnä rekvisiittaa? Useampaakin mangaa lukiessa tulee mieleen että miljöö on heitetty tarinan päälle kuorrutuksena kuin viime hetkellä, ja alta paistaa fantasia. Vrt. Gunnm:n leijuva kaupunki.Joku sanoi että amerikkalainen sarjakuva on monta genreä johon on pistetty mausteeksi supersankari, ja japanilainen taas on yksi tai kaksi genreä jota on maustettu maun mukaan.Tilaa sitten Big Macin, Quarter Pounderin tai el Macon, ni mausta riippumatta se on silti hampurilainen.

  2. Anonymous Kirjoittaa:

    “Jos mitään”Jos minään.

  3. Jarko Kirjoittaa:

    “En kyllä näkisi että Inuyasha, Ranma tai Salapoliisi Conan nauttisi suuremmasta status quon muuttelusta kuin Hämähäkkimies, joko kahden, viiden tai 40 vuoden aikavälillä.”Mutta esim. Ranma sentään loppui joskus ja joidenkin hahmojen kohdalla tapahtui selkeitä muutoksia, joita ei varmaan sarjan suhteellisen lyhyyden takia aleta perumaan. Dragon Ballissakin tapahtui selkeitä lopullisia muutoksia: pahikset pysyvät kuolleina, päähenkilö kasvaa aikuiseksi, menee naimisiin ja saa lapsia.DC/Marvel-sarjakuvissa on valtavirtaa se, että mikään tapahtuma ei ole lopullinen ja näinollen merkittävä.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus