Toimittaja 2.0

4.04.2007 - 17:49 / Otto Sinisalo.


Hei uudet lukijat!

Kävijätilastointini mukaan Katuoja on hiljattain linkitetty sekä Tähtivaeltaja-lehden sivuilla että Animeunionin foorumilla ja uusia kävijöitä tippuukin sivuille hiljakseltaan. Tämä on myös poikkeuksellisen kiireinen viikko, enkä ehdi välttämättä kirjoittaa kunnon arvioita kuin vasta viikonloppuna, joten pieni esittelyteksti täyttäköön tänään aikaa ja tilaa.

Katuoja on nettipalsta – eli “blogi”, kuten nuoret sanovat – joka käsittelee tavallisesti sarjakuvia. Vaikka toisinaan saatan hairahtua muun popkulttuurin saralle tai suoranaiseen täytekamaan, Katuojan fokus on nimen omaan sarjakuvassa. Olen niitä harvinaisempia lukijoita, jotka ovat kiinnostuneet sarjakuvasta yleisesti välineenä. Tämä tarkoittaa sitä, etten keskity ainoastaan muutamaan genreen tai tyylisuuntaan, vaan käsittelen sarjakuvia mahdollisuuksien mukaan mangasta nettisarjakuvan kautta yhdysvaltalaiseen supersankarisarjakuvaan. Sivustolle kirjoittaa myös pitkäaikainen kollegani Rami Rautkorpi, Katuojan tiedetoimittaja.

Synnyttävätkö ideat uusia ideoita? Viimeisen kahden kuukauden ajan olen yrittänyt julkaista Katuojassa uutta sisältöä joka ikinen päivä. Tarkoitukseni on ollut luoda kirjoitusrutiini, joka kehittäisi minua kirjoittajana etevämpään, hauskempaan ja tehokkaampaan suuntaan ja joka laukaisisi minut suoraan idea-avaruuteen sellaisella vektorilla, etten koskaan tulisi takaisin alas. Toistaiseksi kokeilu on ollut menestyksekäs: aikataulu on pitänyt, olen saanut kourallisen juttuja myytyä, tehnyt muutaman uuden kontaktin paperimediaan sekä pitkästä aikaa kirjoittanut myös hieman proosaa. Suurin siunaukseni on se lähes täydellinen itsekritiikin puute, jota ilman tämä kaikki jumittuisi pöytälaatikkoon.

Myönnän toki, että blogin kirjoittaminen on ei niinkään itsekästä mutta itsekeskeistä toimintaa, eräänlaista kirjallista masturbointia. Bloggaaminen samalla, kun tarkastelee blogin kävijätilastoja lähentelee taas masturbointia peilin edessä. Tämä kaikki samalla, kun kävijät kommentoivat tekee tästä … en tiedä, peilin edessä masturbointia samalla, kun joku taputtaa vieressä? Taisin rikkoa tämän metaforan. Tuokaa uusi!

Kuitenkin, nettiin kirjoittelua – varsinkin tilanteessa, jossa ei ole määriteltyä kohdeyleisöä tai toimittavaa tahoa yleisön ja kirjoittajan välissä – värittää tietty narsismi. Tuomme ajatuksemme ja mieltymyksemme kaikkien luettavaksi. Teksti ei ole enää neutraalia, se henkilöityy kirjoittajaansa, joka muuttuu itse sisällöksi. Me olemme kaikki gonzojournalismin äpäriä, merisairaina suurella haimetsästyksellä, täynnä … pelkoa ja inhoa? Helkkari, voiko joko tuoda minulle metaforan, joka ei mene rikki!?

Kuitenkin. Web 2.0! Tervetuloa Katuojaan!

Kategoria: Meta.
Tagit:



Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus