Kotimaisia nettisarjakuvia: Solja Järvenpää

10.04.2007 - 17:12 / Otto Sinisalo.


HELVETIN HYVIN MENEE
Solja Järvenpää
Nettisarjakuva

Jotkut sarjakuvantekijät piirtävät sarjakuvia elämästään ja muuttuvat sarjakuvahahmoiksi. Toiset ovat sarjakuvahahmoja jo valmiiksi.

Mikäs se siinä. Ote Solja Järvenpään sarjakuvasta.Solja Järvenpää on pitkäaikainen työtoverini ja toveri myös siviilissä, joten en teeskentelekään tämän olevan arvio. Järvenpää on näitä tosielämän sarjakuvahahmoja, jolla on todistettavasti myös kuvittamisen arvoinen elämä. Illanvietot hänen seurassaan uhkaavat venyä monipäiväisiksi maratoneiksi, jotka muistuttavat Cube-elokuvan alkuasetelmia, paitsi että kuution ovet avautuvat aina uusiin baareihin. Halpojen tuoppien, epätodennäköisten karaoke-esitysten* ja hysteeristen sisäpiirin vitsien jälkeen kokee mielitekoa kaivautua peiton alle pitelemään maksastaan. Minua reippaampi Järvenpää puolestaan palaa piirutuspöydän ääreen.

HELVETIN HYVIN MENEE -sarjisblogi on kokoelma Järvenpään Etelä-Suomen Sanomissa julkaistuja strippejä sekä omaelämänkerrallisia katkelmia tekijän sarjakuvapäiväkirjasta, jotka dokumentoivat yhden naisen hallittua syöksyä kohti alkoholismia. Tavallisesti liikutaan joko yöelämässä tai tunnistettavasti niitä seuraavien aamujen tunnelmissa. Järvenpään piirosjälki on ohutviivaista karrikointia, joka kaappaa hyvin hahmojen tunnetilat. Järvenpään töitä on lisäksi ilmestynyt muun muassa useissa pienlehdissä.

Järvenpään ote sarjakuvan tekemiseen on strippisarjakuvantekijän niskalenkki. Hän purkaa elämänsä voitot ja tragediat huumorisarjoiksi, jotka mukailevat perinteisen vitsistripin rakennetta. Ratkaisu toimii paremmin, kuin miltä kuulostaa: elämän voi todellakin nähdä kolmen ruudun vitseinä. Jos elämässä ei tunnu olevan punchlinea, se johtunee siitä, että joku muu nauraa sinulle. Parempi tehdä kuten Järvenpää tekee, ja nauraa itse ensin.

* Solja, ei sitten niitä kotikaraokevideoita YouTubeen, okei?

Kategoria: Arvio.
Tagit: , ,2 vastausta - “Kotimaisia nettisarjakuvia: Solja Järvenpää”

  1. Solja Kirjoittaa:

    Oi Otto, sä oot niin ihana. Niin kaunista tekstiä.. Tää kannustaa mua juomaa..eikun piirtämään lisää.Ja, Jukkaa joudut voitelemaan ettei karaoket joudu YouTubeen.

  2. Tuuk42 Kirjoittaa:

    Kun lukee näitä artikkeleitasi tulee välillä sellainen suuruudenhullu tunne että tuntisi koko internetin, sen verran huimaa metasokkelointia näissä tahtoo aina välillä olla..Tämä kannustaa myös minua piirtämään.. eikun juomaan lisää. p.s: Minullakin on kopiot niistä karaokevideoista, joten odottelen mukavan paksua ja kahisevaa ruskeaa kirjekuorta täynnä käypää valuuttaa postiluukkuuni kolahtavaksi aivan näinä päivinä.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus