Seuraavaa sataa numeroa odotellessa

22.04.2007 - 14:14 / Otto Sinisalo.


Tähtivaeltaja-lehden sadas numero on ilmestynyt. Mukana on normaalien arvioiden, uutisten ja novellien ohella mm. 19-sivuinen haastettelu suosikkisarjakuvakirjoittaja Warren Ellisista ja vieläpä erillinen Jeff VanderMeerin kirjoittama kirjanen.

Tähtivaeltaja on vuosien saatossa kasvanut fanzinesta erittäin varteenotettavaksi (vasta)kulttuurilehdeksi. Lehden näkemyksellisyys on lähinnä Toni Jerrmanin ansiota. Päätoimittaja Jerrman kirjoittaa jokseenkin puolet lehdestä sekä valikoi ja toimittaa loput tekstit. Vaikka Jerrmanin ääni ei kuulu enää niin selvästi lehden juttujen taustalta, tekemisen intohimo on ilmeistä. Otetaan esimerkiksi Tähtivaeltajan tekijähaastattelut, jotka venyvät usein hyvinkin luontevasti toiskymmensivuisiksi. Tähtivaeltaja haluaa mennä syvälle, ottaa aiheet haltuun kokonaisvaltaisesti.

Tähtivaeltajan vaikutusta omaan kirjoittamiseeni ja esimerkiksi Katuojaan ei sovi aliarvioida. Löytäessäni Tähtivaeltajan 90-luvun puolivälissä lehden persoonallinen, äärimmäisen subjektiivinen tapa tehdä journalismia viehätti. Tapahtumaraportit muuttuivat Tähtivaeltajassa gonzoileviksi juopotteluodysseioiksi, arviossa kaikki oli joko maailman parasta tai luokatonta paskaa. En ollut koskaan edes ajatellut, että näin voisi yleensäkään kirjoittaa. Kun aloin kirjoittamaan itse, Tähtivaeltajan lähelle kirjoittajaa tuleva tapa tehdä arvioita vaikutti olennaisesti tapaan, jolla lähestyin kritiikkiä.

Onnittelut siis Katuojasta Tähtivaeltajalle. Seuraavaa sataa numeroa odotellessa.

Kategoria: Meta.
Tagit:Yksi vastaus - “Seuraavaa sataa numeroa odotellessa”

  1. lavonardo Kirjoittaa:

    Ehdit sitten ensin. Oma artikkeli samasta aiheesta jäi lauantaina puolitiehen, mutta on nyt julkisesti ruodittavissa.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus