Hype: Puupäähattu 2007

24.04.2007 - 23:19 / Otto Sinisalo.


Ei, en aio kertoa kuka se on. Tieto julkistetaan Sarjakuvaseuran järjestämässä tilaisuudessa torstaina 26.4.2007. Tervetuloa kakulle!

Yksi Suomen sarjakuvaseuran tärkeimpiä ja samalla perinteisimpiä tehtäviä on Puupäähattu-tunnustuspalkinnon jakaminen vuosittain. Hattu myönnetään tekijälle, jonka tuotanto ja saavutukset sarjakuvan alalla katsotaan riittävän merkittäviksi. Palkinnon ilmeisen tarkoituksellisen laveaksi muotoiltu määritelmä johtaa vuosittain kiinnostaviin valintoihin – sekä kiinnostaviin keskusteluihin Sarjakuvaseuran kokouksissa. Katsomalla listaa aiemmista palkituista tekijöistä voi nähdä, miten vuoroin on palkittu pitkään työskennelleitä veteraaneja ja tuoreeltaan säväyttäneitä nuoria piirtäjiä.

Toisinaan Puupäähatun merkitystä kyseenalaistetaan: kysytään onko mielekästä jakaa palkinto vuosittain – onko meillä riittävästi ansioituneita tekijöitä? Itse näen tämän pohdinnan oireena juuri sellaisesta alemmuuskompleksista, jota vastaan Sarjakuvaseura perustettiin taistelemaan. Tietysti toisin kuin vaikkapa Eisner-palkinnon, taiteilija voi vastaanottaa Puupäähatun vain kerran elämässään (ja eläessään, postuumisti palkintoa ei jaeta), joten potentiaalisten palkittavien joukko pienenee yhdellä vuosittain. Sarjakuvaskeneä läheltä seuranneena voin kuitenkin todeta, että yhden poisleikatun pään tilalle kasvaa kaksi uutta. Suomalaisen sarjakuvan hydra on elinvoimaisempi kuin koskaan. Sarjakuva myy hyvin ja on taiteellisesti kunnianhimoisempaa kuin kenties koskaan.

On olennaista, että myös sarjakuvaa satunnaisesti kuluttava yleisö tiedostaa tämän. Puupäähattu palvelee myös tätä tarkoitusta: palkinnon julkistaminen on yksi harvoja sarjakuvaan liittyviä mediatapahtumia, joka noteerataan merkittävimmissä suomalaissa tiedotusvälineissä. Puupäähattu on perinne, jota on kunnia ylläpitää.

Kategoria: Hype.
Tagit:Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus