Mustaa, mustaa, mustaa

30.04.2007 - 14:10 / Otto Sinisalo.


PUNISHER MAX VOL. 7: MAN OF STONE
Marvel
Garth Ennis, Leandro Fernandez
144 sivua, värillinen

Myös Marvelin toinen Tuomari-sarja ansaitsee oman arvionsa. Suomessa 2000-luvun alussa nähdyt Tuomari-sarjakuvat olivat mustaa komediaa: lakoninen Tuomari teloittamassa rikollisia hassuilla ja hurmeisilla keinoilla. Kun Ennisin Tuomari siirtyi Marvelin täysi-ikäisille suunnatun Max-linjan alle, tyylilaji vaihtui. PUNISHER MAX ei ole mustaa komediaa, se on vain mustaa.

Ennisin Frank Castle ei ole niinkään kostohimoinen tai pakkomielteinen – hän vain on. Punisher Maxin maailma on läpeensä mätä, eikä päähenkilöllä tunnu olevan erityisiä illuusioita sen parantamisesta. Hän vain tappaa mistään tinkimättä pahimpia roistoja siksi, että se on sitä, mitä hän tekee. “What is there to be afraid of?”, kysyy vihollinen MAN OF STONESSA Tuomarin lähestyessä. “He is only death.”

Näin läpeensä pessimististä sarjakuvaa on vaikea löytää. Vaikka Ennisin tarinan ydin onkin piilossa sutjakasti kuvatun toiminnan ja aina mainion dialogin alla, on se silti seitsemän albumin jälkeen ilmeinen: mikään ei tule olemaan koskaan hyvin. Vaikka Tuomari teloittaakin rikolliset tarinan lopussa, ei hän varsinaisesti saavuta mitään. Vaikka tarinat päättyvätkin katharsiksen kaltaisiin verimyrskyihin, ei mikään ole paremmin.

Sarjan seitsemäs albumi vie Afganistaniin. Venäläinen sotarikollinen, korruptoitu CIA-agentti ja Tuomari kohtaavat sodan repimässä maassa selvittääkseen vanhat kalavelkansa. Tarina seuraa kiinnostavasti eri osapuolien manööveröintiä ennen vääjäämätöntä kohtaamista.

Kuten Ennisin aiemmassa 303-albumissa, Afganistan näyttäytyy loputtoman sodan repimänä helvettinä, joka nielee aina uusien maiden armeijoita. Tavassa, jolla Ennis kuvaa sotilaita työssään on jälleen paljon fatalistista romantiikkaa, mutta myös sodan siviiliuhrit muistetaan. On silti sääli, että yksikään tarinan hahmoista ei ole afgaani, lukuunottamatta anteeksiantamattomiksi hirviöiksi kuvattuja entisiä Taleban-johtajia. Afganistan jää päähenkilöille arvoitukseksi ja paikalliset sivulliset ovat lähinnä kuvitusta keskushahmojen konfliktille.

Punisher Max -tarinakokonaisuuksilla on vaihtelevat kuvittajat. Tällä kertaa vuorossa on Leandro Fernandez, jonka miljöökuvaus ansaitsee maininnan. Hänen Afganistaninsa näyttää uskottavalta ja hyvin taustoitetulta. Hän on vähäeleinen, mutta tehokas tarinankertoja, jonka tyyli toimii juuri tällaisessa kontekstissa.

SUOSITUS: Mustaa, mustaa, mustaa. Punisher Max saattaa olla synkin, nihilistisin ja väkivaltaisin sarjakuva hyllyissä. Kun puhun älykkäästä nihilismistä, viittaan juurin Ennisin kaltaisiin kertojiin.

Kategoria: Arvio.
Tagit: , ,Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus