Supersankarit umpiossa

6.05.2007 - 17:23 / Otto Sinisalo.


BEYOND!
Marvel
Dwayne McDuffie, Scott Kolins
144 sivua

Yksi Marvelin viime aikojen vähemmälle huomiolle jääneistä minisarjoja on päätynyt kovien kansien väliin. BEYOND! kokoaa Suomessa lähinnä Deathlokin kirjoittajana tunnetun Dwayne McDuffien kirjoittaman ja Scott Kolinsin kuvittaman version vanhoista kunnon Salatuista sodista.

Nuoremmat lukijat eivät välttämättä muista 80-luvulla ilmestynyttä Marvelin maksisarjaa, joka luotiin lanseeraamaan uusi sarja Marvel-aiheisia leluja. Siinä joukko Marvelin sankareita ja roistoja tempaistiin kosmisen Tuonpuoleisen toimesta kaukaiselle planeetalle mittelemään voimiaan. Kahdentoista numeron aikana kymmenien hahmojen henkilökaarti nahisteli keskenään ja pelissä oli luonnollisesti maailmankaikkeuden kokoiset panokset. Salatut sodat oli keskinkertainen, mutta minulle henkilökohtaisesti merkittävä sarjakuva, sillä olin kahdeksanvuotias enkä vielä tiennyt supersankareista mitään. Hämähäkkimiehen jatkosarjana ilmestynyt Salatut sodat kuitenkin esitteli minulle Marvel-maailman hahmot ja kas vain: olin koukussa.

Noin kaksikymmentä vuotta myöhemmin McDuffien tarinassa värvätään jälleen joukko sankareita ja roistoja kamppailemaan keskenään kauas avaruuteen kosmisen superolennon käskystä. Hahmokaarti on tällä kertaa pienempi ja panokset kevyemmät, mutta alkuasetelma aiheuttaa silti miellyttävää nostalgista värinää.

Kokonaisuus on lopulta suloisen yhdentekevä, mutta viihdyttävä yhtä kaikki. Suurin ongelma on juuri alkuasetelmassa. Tilanne, jossa pieni hahmokaarti kohtaa epämääräisen kosmisen tehtävän johtaa tarinaan, jossa hahmot patsastelevat paikallaan, pohtien mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Geneerinen ympäristö ei auta: päähenkilöillä ei ole mitään muuta, minkä kanssa vuorovaikuttaa kuin toisensa. Tarina tapahtuu jonkinlaisessa supersankariumpiossa. Myöskään tarinan roistot eivät ole erityisen kiinnostavia saati sitten oikeastaan kaiken vaivan arvoisia: kosminen pahuuskin väistyy pienen bluffin edessä.

McDuffien vahvuus on hahmojen kirjoittamisessa. Hän ottaa esimerkillisesti haltuu lähinnä b-luokan sankareista ja roistoista koostuvan hahmokatraan ja virittää heidän välilleen kiinnostavia jännitteitä. Tarina saattaa tapahtua umpiossa, mutta ainakin kiinnostavalla hahmodynamiikalla ladatussa sellaisessa.

Kolinsilta olen nähnyt merkittävästi parempaakin kuvitusta. Varsin tarinan loppua kohti alkaa näyttää siltä, että Kolins on työskennellyt kiireessä. Esimerkiksi hahmot näyttävät turhankin usein suun kautta hengittäviltä hölmöiltä ja hänen kuvistaan ei välity käsikirjoituksen vaatimien kosmisten näkyjen massiviisuutta.

SUOSITUS: Beyond! on kelvollinen, peräti vanhanaikainen supersankaritarina, jonka vahvuudet ovat erilaisten hahmojen vastakkainasettelussa ja hiljaisemmissa hetkissä. Tavoitellessaan alkuperäisten Salattujen sotien kahelia mittakaavaa, jää yritys valitettavasti puolitiehen.

Kategoria: Arvio.
Tagit: ,Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus