5d20+8 vitsiä

7.06.2007 - 17:55 / Otto Sinisalo.


DM OF THE RINGS
Shamus Young
Nettisarjakuva

Tämä sai minut hihittelemään, joten Shamus Young tekee jotain oikein: DM OF THE RINGS on roolipelinörtin näkemys siitä, miten J.R.R Tolkienin Taru Sormusten Herrasta etenisi, jos päähenkilöt toimisivat normaalin roolipelinörtin logikalla. (Lyhyt vastaus: huonosti.)

Youngin sarjakuvan “taide” koostuu ruutukaappauksista Peter Jacksonin Sormusten Herra -elokuvatrilogiasta – eräänlainen fotonovella, siis. Sen kerronta on fiktiivisen pelinjohtajan maalailua ja dialogi “pelaajien” keskinäistä nokittelua ja päänaukomista pelinjohtajalle. Sarja on tietysti täynnä viittauksia Dungeons & Dragons -roolipeliin, Tolkieniin ja vääjäämättä myös Monty Pythoniin. Toisin sanottuna se on niin läpeensä nörttiyden lävistämä, että luettuani kaikki sarjan toistaiset ilmestyneet 108 strippiä lyhyen ajan sisään pelkään muuttuneeni uudelleen neitsyeksi.


Seis, ei Pythonia.

DM of the Ringsin näkymätön pelinjohtaja on toivottoman ihastunut omaan kampanjaansa (ts. Sormusten Herraan) ja kuvittelee tosissaan kertovansa merkittävää, eeppistä tarinaa. Pelaajia puolestaan ei kiinnosta tarina pätkääkään, varsinkaan kun pelinjohtaja toistuvasti yrittää pakottaa heidät seuraamaan juonta orjallisesti. Sen sijaan heitä kiinnostavat vihollisten tappaminen, kokemuspisteet ja aarteet, ja he käyttäytyvät sen mukaisesti. Young onnistuu luomaan vaikutelman peliporukasta, joka pysyy koossa lähinnä velvollisuudesta, viallisesta ryhmädynamiikasta huolimatta.

DM of the Rings on parhaimmillaan kirotun hauska, mutta sarjakuvan kohderyhmä on myös toivottoman kapea. Pelkkä Tolkienin ja roolipelien tuntemus ei riitä vitsien ymmärtämiseen, vaan lukijalta oletetaan myös näkemystä siitä, miten huonosti toimiva roolipeliryhmä oikeasti käyttäytyy. Jos ei ole nähnyt läheltä epäonnistuneita roolipelikampanjoita, DM of the Rings tuskin näyttäytyy erityisen hauskana.

SUOSITUS: DM of the Rings vertautuu Rich Burlewin Order of the Stickiin. Mutta siinä, missä Burlew kertoo jonkinlaista tarinaa roolipeliviittausten toimiessa enenevissä määrin mausteena, Young keskittyy lähes pelkästään irvailemaan roolipelin ympärille kehittyvään vinksahtaneeseen sosiaaliseen kanssakäyntiin. Jos aihepiiri on tuttu, kaikella todennäköisyydellä DM of the Ringsista löytää naurettavaa. Muille Youngin sarjakuva on koko lailla arvoton.

Kategoria: Arvio.
Tagit: ,Yksi vastaus - “5d20+8 vitsiä”

  1. Jarmo Kirjoittaa:

    Täytyypä tarkistaa naurattaako vielä huomennakin kun on nukkunut pari tuntia.Lähinnä voisi verrata tähän warcraft henkiseen gif-animaatioon:http://fellowcraft.ytmnd.com/Ja vielä katapulttiversiot perään:http://www.maximumawesome.com/section2/catapult1.htmhttp://www.maximumawesome.com/section2/catapult2.htmVanhojahan ne toki on niin.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus