Will Ferrell -viikonloppu: Hokkarihemmot

9.06.2007 - 16:16 / Otto Sinisalo.


Seuraavat Katuojan artikkelit on omistettu täysin heteroseksuaaliselle ihastukselleni yhteen maailman etevimpiin elossa oleviin koomikkoihin kuuluvaan mieheen: kyllä, tämä on Katuojan Will Ferrell -viikonloppu!

HOKKARIHEMMOT
Ohjaus Josh Gordon, Will Speck
Pääosissa Will Ferrell, John Heder
Elokuva

(Hei, ulkona on lähemmäs kolmekymmentä astetta lämmintä – luuletteko, että pystyisin katsomaan mitään Bergmanin elokuvia?)

Unohtakaa Spider-Man, Pirates of the Caribbian ja muut pöhöttyneet hömppäelokuvat: vuoden 2007 tiukin kesäleffa on nyt teattereissa ja sen nimi on HOKKARIHEMMOT. Leffa seuraa orjallisesti tuttua urheiluelokuvan kaavaa. Poikkeuksellisen lahjakkaat taitoluistelijamiehet (Ferrell ja parhaiten roolistaan Napoleon Dynamitena muistettu John Heder) saavat kilpailukiellon tapeltuaan palkintopallilla. Ferrellin esittämä macholuistelija ja Hederin umpiossa kasvanut keijukainen nielevät ylpeytensä ja ilmoittautuvat kisoihin – pariluistelutiiminä. Seuraa diivailua, riitelyä, juonittelua, runsaasti musiikin taustoittamia harjoitusmontaaseja ja absurdeihin mittasuhteisiin yltäviä pariluistelukohtauksia.

Siitä lähtien, kun Ferrellin pahishahmo Zoolanderissa kiekui naama peruslukemilla sanat “I’m a hot little potato right now!”, olen pitänyt Ferrellia amerikkalaisen idioottikomedian suurimpana tähtenä. Kehnommat koomikot tarvitsevat niin sanotun straight manin, että heidän irvailunsa naurattaisi, mutta ei Ferrell. Hän ei kerro vitsejä, hän elää ne: hän on oma straight maninsa. Ferrellin kyvyssä improvisoida ja laukoa täysin käsittämättömiä non sequitur -repliikkejä väkevällä vakaumuksella on merkillistä uskottavuutta. Hän luo illuusion siitä, että hänen mielestään kohtauksissa ei ole mitään hauskaa, oli sitten kyse hiushoitotuotteiden vertailusta, takaa-ajosta liukuportaissa luistimet jalassa tai vastanäyttelijän kannattelusta käsi haarovälissä. Ferrellin tulkinta nostaa kehnostikin käsikirjoitetun vitsin lähdemateriaalia korkeammalle. Hederin yliherkkä luistelijadiiva on mainio vastapaino Ferrellin karrikoidulle maskuliinisuudelle ja kuten Ferrellkin, Heder ei viihdytä tai vitsaile, hän näyttelee.

Hokkarihemmojen käsikirjoitus on tavallista Saturday Night Live -koomikkojen komediaelokuvaa kunnianhimoisempi. Se on farssi, mutta se ei sorru spoof-genren typeryyksiin ja yritä vieraannuttaa katsojaa tarinasta, päinvastoin: kuten hyvän urheiluleffan pitääkin, se saa katsojan kannustamaan päähenkilöitä, vaikka tietääkin heidän voittavan lopussa. Dynaamisesti kuvatut luistelukohtaukset surrealistisine koreografioineen auttavat myös. Viimeistään kun Ferrell ja Heder kohtaavat viimeisessä näytöksessään kiiltävissä avaruuspuvuissa Queenin Flash Gordon -teeman soidessa taustalla, kaikki yritykset vastustella Hokkarihemmojen mielipuolisuutta epäonnistuvat.

“Every day we do or die
As we’re sailin’ across the sky
Now we’re comin’ home
On these blades of glory”

Voisi kuvitella, että miestaitoluistelijakuvaus olisi väärällään homovitsejä, mutta ei: lähimmäksi päästään, kun päähenkilöt yrittävät karaista itsensä kannattelemaan pariaan nivusista. Kyseessä on eräänlainen hyväntahtoinen homofobia-analogia, kun miespari kamppailee omiaan ja yleisön ennakkoluuloja vastaan, voittaen tietysti kaikki lopulta puolelleen.

SUOSITUS: On tietysti kiva fiilistellä fiksujen elokuvien parissa, mutta toisinaan vastapainoksi tarvitaan viihdettä, ja harva koomikko viihdyttää samalla tavalla kuin Will Ferrell. Hokkarihemmot – kesän paras elokuva. Sanokaa minun sanoneen.

Kategoria: Arvio.
Tagit: ,Yksi vastaus - “Will Ferrell -viikonloppu: Hokkarihemmot”

  1. VesaK Kirjoittaa:

    Ohoh, aivan kuin ihan melkein olisit puolustelukannalla syyllisen nautintosi edestä? Paaahkat, olet jälleen oikeassa. Will Ferrell ei ole tehnyt vielä ainuttakaan huonoa huonoa elokuvaa. EI OLE. Turrpa kiinni siellä rivissä! EI OLE! EI! Kaikkia tuotoksiaan katsoo kyllä mieluummin kuin jenkkitusinalööbää ä lä PiirasTrippi 3 tjsp.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus