Pakota itsesi tekemään

17.10.2008 - 14:18 / Otto Sinisalo.


On hyvä kokeilla uusia asioita. Tai ainakin vanhoja asioita, jotka on jättänyt taakseen jo aikaa sitten.

Conga!

En “osaa piirtää” termin klassisessa merkityksessä. Ei niin, että pitäisin teknistä osaamista edellytyksenä hyvän sarjakuvan tai yleensä hyvän taiteen tekemiselle. Mitä sarjakuviin tulee, hyvinkin vähällä teknisellä taituruudella pärjää, jos vain ymmärtää jonkin verran sarjakuvakerronnan päälle. Katsokaa vaikka Hugleikur Dagssonia tai Cyanide and Happinessin piirtäjiä, jotka onnistuvat tekemään paikoin pahuksen hauskaa sarjakuvaa ilman sen merkillisempiä lahjoja.

Vuosituhannen alussa harjoittelin piirtämistä. Minulla ei ollut suuria taiteellisia kunnianhimoja, halusin vain opetella uuden taidon puhtaasti haasteen vuoksi. Luin piirtämisen oppikirjoja ja etenin askel askeleelta. Piirrä vaasi. Piirrä maisema. Piirrä Kapteeni Amerikka potkaisemassa Hitleriä kiveksille. (Kivekseen?) En kuitenkaan ollut tyytyväinen etenemisnopeuteeni. Jokseenkin silloin, kun pääsin useamman pakopisteen perspektiivin kohdalle itse ohjaamissani opinnoissa, aloin heittelemään tusseja ympäri huonetta. “Kahden pakopisteen perspektiivi? Kahden? Haistakaa paska, te ja teidän pakopisteenne! Kuolkaa kirkuen, epäsikiöt!

Sanotaanko vaikka, että kärsivällisyyteni ei riittänyt pitkäjänteiseen harjoitteluun. Jos olisin tiennyt tuolloin mitään sarjakuvan tekemisestä yleensä, olisin ihan hyvin voinut jatkaa piirustelua. Piirtämisen prosessi itsessään – liikuta kynää, kuvia syntyy – on kuitenkin miellyttävä. Taannoin vain paperille syntyvät kuvat eivät koskaan vastanneet kuvia mielessäni ja johtivat jonkinasteiseen turhautumiseen.

Onneksi iän myötä myös standardit laskevat. Tänään alkaa kansainvälinen 24 tuntia sarjakuvaa -tapahtuma, ja aion osallistua. Piirrän ensimmäisen graafisen novellini Helsingin sarjakuvakeskuksella. Valmista työtä voi odotella noin … 25 tunnin kuluttua. Lopputuloksesta tuskin löytyy teknistä taituruutta, perspektiivejä tai järkeä, mutta en poissulje Hitlerin esiintymisen mahdollisuutta. Joka tapauksessa lopputulos tulee olemaan epäilemättä hämmästyttävä.

Kategoria: Hype, Meta.Yksi vastaus - “Pakota itsesi tekemään”

  1. Olli Sulopuisto Kirjoittaa:

    Mikset vaan tee samalla vaivalla romaania? Tai lastua? Tai lasturomaania, jonka silmät ovat laseraseita!

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus