Annotoitu Kova länsi

10.11.2008 - 22:40 / Rami Rautkorpi.


Sarjakuvafanit voivat olla… no, fanaattisia. Omiin suosikkisarjakuviin ja suosikkihahmoihin muodostetaan voimakkaita tunnesiteitä. Usein tämä tapahtuu lapsuudessa, ja vartuttuaan nämä sarjakuvafanit saattavat tuntea hyvin elävästi jonkinlaisen paluun elämänsä onnellisimpiin aikoihin lukiessaan uudestaan vanhoja suosikkitarinoitaan. Joskus tätä samaa kokemusta yritetään löytää uudessa muodossa samojen hahmojen uusista seikkailuista, jotka on kirjoitettu erityisesti näitä lapsuuden ja aikuisuuden välille ansaan jääneitä sarjakuvan suurkuluttajia silmälläpitäen.

Ja joskus tämä etsintä muuttuu katkeraksi. Kun uudet tarinat tavalla tai toisella pettävät odotukset, se koetaan suorastaan henkilökohtaiseksi loukkaukseksi. Se on kolikon toinen puoli. Sarjakuvantekijät, jotka ottavat tähtäimeensä pitkäaikaiset sarjakuvafanit, joutuvat hyväksymään näiden negatiivisten seurausten väistämättömyyden.

Mutta on olemassa vieläkin äärimmäisempi faniuden muoto. Jotkut sarjakuvanharrastajat ovat valmiita omistamaan suunnattoman paljon aikaa selvittääkseen juurta jaksaen ihailemiensa sarjakuvateosten taustat ja viittaukset. Tätä ei kuitenkaan voi pitää hukkaan heitettynä aikana, koska sillä on konkreettinen lopputulos: Dokumentaatio siitä, että tämä fanille niin tärkeä teos todellakin on kaiken sitä kohtaan tunnetun kiintymyksen arvoinen. Kaikkien on pakko myöntää omin silmin sen nähdessään, kuinka valtavasti teoksen luominen on vaatinut tietämystä, omistautumista ja kykyä syntetisoida eri tieteen- ja taiteenlajeista peräisin olevaa informaatiota.

Ja tämän vuoksi, pitemmittä puheitta, tarjoan teille annotaatiot Matti Hagelbergin kehuttuun ja kohuttuun sarjakuvakirjaan KOVA LÄNSI.

Vasemmalla on teksti Kovasta lännestä. Merkintä 1.2 tarkoittaa nimetyn luvun ensimmäisen sivun toista ruutua. Oikealla on lähdeteksti Kvaakin keskustelufoorumilta. Lähdetekstin kirjoittajan nimi on linkki viestiin, josta teksti on peräisin.

Apassilouhikko
2.3: Mielipidettä en vielä kunnolla muodostanut yhdellä lukemalla. TeroH: Katsotaan nyt miksi mielipide taiteesta muodostuu, ensivaikutelma on hieman sekalainen. Varsinkin kasvojen tyyli tuntuu muuttuvan kovastikin, välillä on piirretty karikatyyrisesti, ja välillä varjostuksia käyttäen selkeästi tunnelmallisemmin. Ilmeisesti ideana on korostaa eri tilanteita eri tavalla.Mielipidettä en vielä kunnolla muodostanut yhdellä lukemalla.
2.6: Ensivaikutelma on hieman sekalainen.
3.1: Varsinkin kasvojen tyyli tuntuu muuttuvan kovastikin.
3.2: Välillä on piirretty karikatyyrisesti…
3.3: … ja välillä varjostuksia käyttäen selkeästi tunnelmallisemmin.
3.4: Ilmeisesti ideana on korostaa eri tilanteita eri tavalla
Flavio Zitti
4.1: Olen viime päivinä lukenut suorastaan hurmiossa Kid-tarinaa “Räjähtävät leilit”. Janne72: Olen viime päivinä lukenut suorastaan hurmiossa Tex tarinaa “El Morisco”, joka löytyy vuoden 76 willereistä. Olen vahvasti sitä mieltä, että siitä ei willeri juurikaan voi enää parantua. Tavanomainen aseiden salakuljetus muotoutuu pikkuhiljaa hyytäväksi kauhujutuksi. Tex ja Carsonin keskinäinen sanailu on aivan omalla tasollaan ja Letterin kuvitus luo tarinaan aivan käsittämättömän maagisen tunnelman. Mahtaakohan enää koskaan tulla tarinaa, joka yltää lähellekään tätä…?
4.2: Siitä ei voi Calamity Kid juurikaan enää parantua!
4.3: Tavanomainen aseiden salakuljetus muotoutuu pikkuhiljaa hyytäväksi kauhujutuksi.
4.4: Kidin ja Bucky Boyn keskinäinen sanailu on ihan omalla tasollaan.
4.5: Zittin kuvitus luo tarinaan aivan käsittämättömän maagisen tunnelman.
4.6: Mahtaakohan enää koskaan tulla tarinaa, joka yltää lähellekään tätä?
Mämmiin piirretty viiva
5.6: Uccelli piirsi huolellisesti ohuella viivalla runsaita yksityiskohtia viljellen pasoleati: Etenkin Villa ja Repettohan piirtävät huolellisesti, ohuella viivalla ja runsaita yksityiskohtia viljellen kun taas Marcello (tai ***kello) varmaan piirtää levittämällä mämmiä tai muuta ruskeata ja pehmeää valkealle paperille ja siihen sitten puutikulla vähän reikiä tökkien. Siltä hänen tuotelmansa ainakin näyttävät. Piirtämisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.
6.1: Kun taas Komu varmaan piirtää levittämällä mämmiä…
6.2: Tai muuta ruskeaa ja pehmeää valkealle paperille
6.3: Ja siihen sitten puutikulla vähän reikiä tökkien.
6.4: Piirtämisen kanssa sillä ei ole mitään tekemistä!
Umpisurkea Mikko Komu
1.2: Alussa Mikko Komu oli ihan kelvollinen keskikastin piirtäjä. pasoleati: Alussa Korhonen oli ihan kelvollinen keskikastin piirtäjä, mutta nykyisin hänen piirrostyylinsä on vajonnut alimmalle rappiotasolle. Hahmot ovat epämuodostuneita spitaalisia ja hahmojen ilmeet ovat kuin teilipyörällä murskattavalla narkkarilla.
1.3: Nykyisin hänen piirrostyylinsä on vajonnut alimmalle rappiotasolle
1.4: Hahmot ovat epämuodostuneita spitaalisia ja niiden ilmeet kuin teilipyörällä murskattavalla narkkarilla
5.2: Taas tuli mahdollisuus ihastella millaiseen lietteeseen Mikko Komun piirtäminen on vajonnut pasoleati: Uusimassa numerossa on taas mahdollisuus hämmästellä millaiseen lietteeseen K. Korhosen piirtäminen on vajonnut. Alkaa lähestyä tilanne, jolloin tarvitaan radikaalimpia otteita piirtämisen tason pelastamiseksi. Pitäisi vaikka maksaa pieni palkkio Korhoselle, jotta hän menisi pilaamaan jotain muuta lehteä.
5.3: Alkaa lähestyä tilanne, jolloin tarvitaan radikaalimpia otteita.
5.4: Pitäisi vaikka maksaa Komulle pieni palkkio, jotta hän menisi pilaamaan jotain muuta lehteä.
5.5: Kauhukseni huomasin ruutujen olevan kuin Bucky Boyn aasin takamuksesta Turo: Kauhukseni huomasin ruutujen sommittelun olevan aasin takamuksesta. Useimmat ruudut ovat mahdotoman tylsiä ja miettimättä-tehdyn oloisia. Liian paljon lähikuvia.
5.6: Liian paljon lähikuvia!
7.1: Noniin. Tässä sitä uusimmassa Kidissä nähdään Mikon “mahtava” taide! Wade: Noniin. Tässä sitä uusimmassa nähdään Karin “mahtava” taide >:(. Kolmosia putkahteli todellakin koko ajan. Nolottaa vähän olla suomalainen, jos meillä ei ole parempaa ankkapiirtäjää tarjota :-[. Korhonenhan onnistuu mokaamaan jopa puhekuplat! Mikseivät ne voi olla tavallisia, kysynpä vaan?
7.2: Nolottaa vähän olla suomalainen, jos meillä ei ole parempaa piirtäjää tarjota.
7.3: Komuhan onnistuu mokaamaa
n jopa puhekuplat!
7.4: Miksei ne voi olla tavallisia, kysynpä vaan!
11.1: Jos ei Komun surkeus ole vielä auennut niin menepä optikolle ja hanki lasit pasoleati: Mitäkö vikaa? Jos Marcellon tyylin surkeus ei ole vielä auennut, niin menepä optikolle ja hanki lasit. Mutta kertauksena:
-Surcellon kaikilla hahmoilla on joko vakava, äärimmäisen tuskallinen tarttuva tauti tai joku survoo hehkuvaa rautakankea heidän ahteriinsa, niin mielenvikainen ilme heillä on
-pimeäkohtaukset ovat täysin puuroutunutta mössöä
-kokonaisuus luokatonta scheisseä
11.2: Mitäkö vikaa?
11.3: Ensinnäkin: Komun kaikilla hahmoilla on joko vakava, äärimmäisen tuskallinen tarttuva tauti…
11.4: Tai joku survoo hehkuvaa rautakankea heidän ahteriinsa.
12.1: Niin mielenvikainen ilme heillä on!
12.2: Toiseksi: Pimeäkohtaukset ovat puuroutunutta mössöä
12.3: Kokonaisuus luokatonta scheissea!
13.2: Komun tarinat ovat aina olleet nokkelia ja piirrostyyli omaperäistä. Duckster: Korhosen tarinat ovat aina olleet nokkelia ja oivaltavia ja piirrostyyli omaperäistä.
Olen itsekin huomannut Karin tyylin muuttuvan “kumi-ankkamaiseksi”, josta olen ollut vähän huolestunut mutta piirrustustyylin muuttuminen on luonnollista. Mutta aina se on ollut omaperäista ja sen takia aina tunnistettavissa, katsokaa esim: Kalin kynsi ja Viitan varjo-taskareita tai Nälkäinen Kummitus-kirjaa.Käsikirjoituksista huomaa vaikutteita leffoista ja muusta populaarikulttuurista(esim: aivottomat harlekiini-kirjat). Kässäreissä on huumoria, jännitystä ja Korhonen tuntee hyvin hahmot joista tarinoita tekee, niissä jatketaan Barksin perintöä oikeassa hengessä.

Korhosen tuotannosta löytyy helmiä jos minkälaisia, esim:
Kuun pojat, hieno vanhan ajan seikkailutarina joka sijoittuu muinaiseen aikaan

13.3: Itsekin olen huomannut Mikon tyylin muuttuneen “kumiukkomaiseksi”
13.4: Ja olen ollut kyllä siitä huolestunutkin.
13.6: Mutta piirustustyylin muuttuminen on ihan luonnollista.
14.1: Käsikirjoituksista huomaa vaikutteita leffoista ja muusta populaarikulttuurista.
14.2: Jännitystä ja huumoria on kivassa suhteessa.
14.3: Komu tuntee hyvin hahmot, joista tarinoita tekee.
14.4: Hän jatkaa Zittin perintöä oikeassa hengessä.
14.5: Komun tuotannosta löytyy helmiä jos minkälaisia.
14.6: Esim. “Huijarisaarnaaja”, hieno vanhan ajan seikkailutarina…
13.5: Joskus hahmot näyttävät aika ufoilta. Ihmeen orpo ilme päällä koko ajan Hjalmgunnar: Van Hornin ankat näyttävät tosiaan aika ufoilta. Ne on jotenkin aina kuin maansa myyneitä, ihmeen orpo ilme päällä koko ajan. :(
15.5: Eiköhän sellaista tavallisen näköistä Kidiä ole tehty jo aika paljon. sihvonen: Eiköhän sellaista tavallisen, “tylsännäköistä” Aku Ankkaa ole tehty jo aika paljon. Niin, että kyllä mun mielestä mukaan mahtuu muutama omaperäisempi visionääri. Eikös vain?
15.6: Kyllä mukaan mahtuu muutama omaperäisempi visionääri. Eikös vain?
16.2: Entä jos piirtäisikin ruudut ruskeaa täyteen! pasoleati: Entäs jos piirtäisikin ruudut ruskeaa täyteen, eikö se olisikin aivan hienoa “omaperäisyyttä”? Kun jonkun piirtämän tuotokset ovat mielenvikaista kuonaa, niin aina vedotaan omaperäisyyteeen. Jos omaperäisyys on sitä millä Korhonen saastuttaa lehden sivuja, niin nämä omaperäistäjät voisi vaikka lähettää Afganistaniin taleban-leirille. Omaperäistäkööt siellä.
16.3: Eikö se olisikin aivan hienoa “omaperäisyyttä”?
16.4: Kun tuotokset ovat mielenvikaista kuonaa, niin aina vedotaan omaperäisyyteen.
16.5: Jos omaperäisyys on sitä, millä Komu saastuttaa lehden sivuja…
16.6: … niin nämä omaperäistäjät voisi vaikka lähettää Afganistaniin taleban-leirille.
17.1: Omaperäistäkööt siellä!
18.1: En ole mikään piirtämisen asiantuntija Janne72: En ole mikään piirtämisen asiantuntija, mutta minusta tuntuu, että Letteri muutti tietoisesti tyyliään 90 luvun alussa.
18.2: Komun piirroksissa minusta miinuspuolelle menee kaksi asiaa: Hannu: Marcellon piirroksissa minusta miinuspuolelle menee ehkä kaksi asiaa: omituiset kasvojen ilmeet, suut on kummalla vintturalla (esimerkki löytyy myös Jannen kirjasta), sitten se että piirretyistä ruuduista tulee tunne että kuvattava asia ei oikein mahdu sinne, ts. ne on jotenkin ahtaan oloisia, ei sellaisia että lähikuva on tarkoituksellinen vaan että “kun se koko naama ei sitten millään mahtunut ruutuun”.
18.3: Omituiset kasvojen ilmeet, suut ovat kummalla vintturalla
18.4: Sitten se, että piirretyistä ruuduista tulee tunne, että kuvattava asia ei oikein mahdu sinne
19.1: Ts. ne on jotenkin ahtaan oloisia.
19.2: Ei sellaisia, että lähikuva on tarkoituksellinen
19.3: Vaan että: “Kun se koko naama ei sitten millään mahtunut ruutuun. Oho.”

Kategoria: Satiiri.6 vastausta - “Annotoitu Kova länsi”

 1. Anonymous Kirjoittaa:

  Hm, en tiennytkään että Kovan Lännen tekstit on noin sanatarkasti otettu muiden foorumipostauksista… Onkohan tuo enää ihan laillistakaan?

 2. OlliH Kirjoittaa:

  Mahtavaa tavaraa, kiitos Kova länsi ja Katuoja.Seuraavaksi listaukset missä Kramppien & nyrjähdysten jaksoissa esiintyy Tanja ja kuka Glömpissä nostaa eniten.

 3. Joe Kirjoittaa:

  Olen pettynyt että minun foorumikommenteistani ei löytynyt mitään tähän. Mutta jos Matti haluaa tehdä supersankarialbumin, niin tehdään yhteistyötä.Nähdään sitten kuinka Katuojan sankarit repivät pelihousunsa.

 4. Anonymous Kirjoittaa:

  Olet nostanut sarjakuvantutkimuksen aivan uudelle tasolle!!! Kiitos.Petteri Tikkanen

 5. Keijo Ahlqvist Kirjoittaa:

  Yhdyn kiittelyyn. Tätä kaipasinkin.

 6. Anonymous Kirjoittaa:

  Kovan Lännen kun luin, niin hieman yllätyin että siinä on esillä myös kolikon toinen puoli. Otto oli arvosteluissaan esitellyt vain tätä “katsokaa miten inhottavia fanit ovat”-puolta, mutta lopussahan Komu rupeaa perseilemaan aivan miten sattuu, tappaa hahmoja vain koska ei osaa piirtää niitä ja tekee pseudo-Willerinsä päähenkilöstä halvaantuneen vihanneksen joka vain laskee alleen albumista toiseen. Lopussa Komu todella on se katastrofi miksi ilkeät fanit häntä alusta lähtien kutsuivat, ei edes minään ilmeisenä kostona vaan silkkaa epäpätevyyttään. Mikähän tässä on opetus?Ai niin, spoilerivaroitus.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus