Hype: Vihreä Lanka 12/2007

23.03.2007 - 13:08 / Otto Sinisalo.


Tämä on todellinen lainaus sähköpostitse käydystä jutunrajauskeskustelusta:

“Kiroileva siili ja sen tekijä olisi hyvä kulma, mutta onkohan se jo liian tuttu kuin luin siitä jo Anna-lehdestäkin?”

Kuten joka ikisen lehden, radion ja TV-kanavan jokainen toimittaja, minäkin olen haastatellut Milla Paloniemeä. Paloniemen saama julkisuus on suomalaisessa sarjakuvassa huikeaa, lähes ennennäkemätöntä. Se todistaa Paloniemen hahmon voimasta. Kiroileva Siili yksinkertaisesti toimii – tai toimii yksinkertaisesti. Tunnistettava hahmo, nokkela konsepti ja hyvät vitsit yhdistyvät viraalisesti leviäväksi ideaksi. Ja vapaana sarjakuvatoimittajana minäkin pääsen “ratsastamaan siilillä”. Se on vähemmän kivuliasta, miltä kuulostaa.

Paloniemen haastattelu on osa suurempaa nettisarjakuvakokonaisuutta Vihreä Lanka -lehden uusimmassa, eilen ilmestyneessä numerossa. (“Sarjis meni nettiin”, Vihreä Lanka 12/2007.) Jutun pääartikkeli on Reetta Laitisen haastattelu, jossa puidaan suomalaisten sarjakuvablogien äkillistä nousua. Kainalona on muutama nettisarjakuvablogisuositus ja Paloniemen haastattelu, joka on itseoikeutetusti mukana Suomen suosituimpana verkkosarjakuvan tekijänä. En ole vielä saanut omaa kappalettani lehdestä, mutta Vihreä Lanka on perinteisesti ollut hyvä alusta jutuilleni; tarkoittaen siis, että he editoivat ne lukukelpoisiksi.

Nettisarjakuva on ainakin minun näkökulmastani pahuksen kiinnostava aihe, eikä vähiten sen takia että juuri kukaan ei kirjoita siitä. Nettisarjakuvaa pidetään niin sanotun oikean sarjakuvan vähä-älyisenä pikkuveljenä, mutta ainakin blogisarjakuvat todistavat, että netin voi taivuttaa sarjakuvan käyttöön tavalla, joka ei paperimediassa onnistu. Suomalainen nettisarjakuva on löytämässä ääntään – minä yritän toimia mikrofonina.

Nettisarjakuva-aiheesta jauhan muun muassa juuri Laitisen ja Paloniemen sekä Mari Ahokoivun ja Vesa Saarisen kanssa Tampere Kuplii -tapahtumassa ensi viikon lauantaina kello 12.

Kategoria: Hype.
Tagit: ,Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus