Hype: Katuoja lähtee Moskovaan

30.04.2009 - 13:41 / Otto Sinisalo.


Tänään, jos kaikki menee suunnitelmien mukaan, nousen Tolstoi-junaan. Aion onnistua siinä, missä Napoleon ja Adolf Hitler epäonnistuivat: päästä Moskovaan. Olen kutsuvieraana Moskovan 8. sarjakuvafestivaaleilla.


Jotain! Tapahtuu!

Moskova on lähtökohtaisesti outo paikka pitää kansainvälistä sarjakuvatapahtumaa. Neuvostoaikaan animaatiota suosittiin, mutta sarjakuvaa pidettiin kapitalistisena hapatuksena. Sittemmin venäläiset ovat joutuneet keksimään sarjakuvakulttuurin käytännössä tyhjästä. Kaksi festivaalia hallitsee venäjän sarjakuvakenttää: Pietarin Boomfest ja Moskovan KomMissia, edellinen keskittyen vaihtoehtoisempaan taidesarjakuvaan ja jälkimmäinen perinteisempään, “klassiseen” kerrontaan.

Aktiivien toimista huolimatta Venäjältä puutuvat merkittävät sarjakuvakustantajat ja siten julkaisukanavat ulkomaiselle tuontitavaralle. Venäjän omat piirtäjät ovat minulle toistaiseksi mysteeri, jonka uskon viikonlopun aikana valottuvan.

Sarjakuvakentän kehittymättömyys ei ole kuitenkaan estänyt suomalaisia yrittämästä Venäjän-valloitusta. Tästä äärimmäisenä esimerkkinä on viime vuoden vientihanke Moskovan (“non-fiction”) kirjamessuille, jossa upotettiin kymmeniä tuhansia euroja suomalaista sarjakuvaa esittelevään näyttelyyn. Osa ko. näyttelyn töistä on toki myös nyt esillä Moskovan sarjakuvafestareilla.

En kuitenkaan väitä, Venäjän sarjakuvafestivaalit olisi aivan pienen piirin puuhastelua: Moskovan 3 viikkoa auki olevaan näyttelyyn ja sen ympärille järjestettävään ohjelmaan odotetaan yhteensä 20 000 kävijää. Näyttelyssä on myös koordinoimani otos suomalaistekijöiden töitä. Erikoisin triviatieto, johon hankkeessa olen törmännyt on se, että Pertti Jarlan Fingerpori kääntyy pitkälti sellaisenaan venäjäksi.


Sarjakuvaworkshopin kunniavieras luennoi

Pidän tapahtuman aikana kaksi luentoa aiheista, jotka epäilemättä tulevat valottumaan matkallani halki Venäjän valtavien ulottuvuuksien. Kaikki maailman sarjakuvaharrastajat yhtykää!

Kategoria: Hype.
Tagit:5 vastausta - “Hype: Katuoja lähtee Moskovaan”

 1. Anonymous Kirjoittaa:

  Eikös se Napoleon kuitenkin päässy moskovaan, tosin ryssä tuikkas sen tuleen vetäytyessään.

 2. Anonymous Kirjoittaa:

  Good luck and enjoy!

 3. Anonymous Kirjoittaa:

  Päästivätkö ne sinua enää maasta pois? Vai kuinka paljon niille pitää maksaa lisää, että pitävät sinut siellä?Olen kuullut huhuja, että eräs suomalaislehti kaipaa sinulta juttua, jossa tutkaillaan japanilaisten koulujen tulevaisuuden ilmapiiriä.

 4. Anonymous Kirjoittaa:

  Miten Fingerporin voisi kääntää millekään kielelle? Yhdeksän kymmenestä vitsistä siinä on sanaleikkejä.

 5. VesaK Kirjoittaa:

  Eräistä muistakin kielistä on löydetty sanaleikkejä. Jotkut niistä sopivat myös Jarlan kuvaleikkeihin. Esimerkkinä vaikka äskettäin Hesarissa nähty "Käytä voimaa, Luke" tai Jarlan itsensä mainitsema stribe, jossa Heimo Vesa yrittää korjata lehmän hampaita, mutta lehmä vikuroi, jolloin Heimo siirtyy operoimaan sorkkaeläimen rectumin kautta: "Käyhän se näinkin". Venäjällä tunnetaan sanonta "mutkan kautta" vulgäärimuodossa "tehdään sitten perseen kautta". Jasso där, sanoi ruotsalainen kun pajatson näki.

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus