Sarjakuvakriitikko: Fiktiossa edelleen väkivaltaa

11.03.2008 - 16:56 / Otto Sinisalo.


REICHSTAG. Sarjakuvakriitikko Otto Sinisalo arvostelee elokuvien levittäjäyhtiöitä, elokuvastudioita, elokuvateattereita, videokauppoja- ja vuokraamoja, kirjakustantamoja ja -kauppoja, pelikauppoja ja -julkaisijoita, Marsalkka Mannerheimia sekä sun mutsias väkivaltaa kuvittavan materiaalin sallimisesta.

“Eri mediat ovat jääneet vaille kontrollia — minkä takia väkivaltaa esiintyy maailmassa”, Sinisalo muistutti tiistaina. Eri valtioissa väkivalta on kielletty mm. laeilla sekä erilaisilla rangaistuksilla, joita langetetaan lakeja rikkoneille. Tämä ei Sinisalon mukaan riitä. “Väkivallan kuvaaminen eri muodoissaan on lopetettava välittömästi. Viestimet kertovat väkivaltatapauksista päivittäin — Satoja tapauksia päätyy oikeuteen, mutta kyseessä on vain jäävuoren huippu.”

Väkivaltaa ihannoivasti kuvaavat teokset muodostavat Sinisalon mukaan merkittävän osan elokuvista, televisiosarjoista ja kansanperinteestä. Monet teokset kuvaavat ekspilisiittisesti ihmisenkaltaisia hahmoja osallistumassa väkivaltaan, joko sen uhreina tai sen käyttäjinä.

Sinisalon ehdottamia kieltoja kritisoivat tahot esittävät, että mainittujen teosten hahmot ovat fiktiivisiä, eikä niitä siten varsinaisesti vahingoiteta. Sinisalo kuittaa kritiikin väkivaltateosten tuottajien puolusteluna. “Väkivaltaviihde on kaikkiin yhteiskuntaluokkiin ulottuva miljardibisnes eikä sen kitkeminen ole yksinkertaista. Väkivallan kuvausta on nähty hiljattain muun muassa Oscar-palkitussa Menetetty maa -elokuvassa, jossa yhdenkin jätkän pää räjähtää ihan vittu kappaleiksi”, kuvailee Sinisalo.

Sinisalon lausunnon odotetaan johtavan väkivallan esittämisen täydelliseen kieltämiseen ja sitä kautta lopulliseen maailmanrauhaan. “Helvetin kova juttu, nyt voidaan lopettaa nää hommat”, kommentoi Katuojan lähde Suomen puolustusvoimissa.

Lähteet: Helsingin sanomat, The Guardian

Kategoria: Satiiri.6 vastausta - “Sarjakuvakriitikko: Fiktiossa edelleen väkivaltaa”

 1. Anonymous Kirjoittaa:

  Saattoi mennä tämä hienovarainen satiiri yleisöltä ohi.

 2. Otto Sinisalo Kirjoittaa:

  Olen hienovarainen samalla tavalla, kuin moottorisahaa käyttävä karhu. Vaikka “satiiri” -kategorialuokitus puuttuukin, eiköhän tuo “sun mutsias” -heitto alussa linjaa tekstin.

 3. Jarmo Kirjoittaa:

  Ai tää olikin satiiria. No ei sitten mitään.

 4. niidel Kirjoittaa:

  Kyllä tämä oli tiukkaa asiaa!Onhan se selvä, että Vääränlaiset Sarjakuvat tulee kieltää. Ehdotan, että väkivaltakuvauksen ja Sen Suurimman Pahan lisäksi kielletään myös esimerkiksi moraalinvastaiset sarjakuvat. Hallituksen toimiin kriittisesti suhtautuvat sarjakuvat ja muu fiktio pitää myös kieltää.Onhan empiirisesti todistettu, että mikäli henkilö näkee väkivaltaista fiktiota (tai muuta epäilyttävää sisältöä), tämä turtuu siihen ja suhtautuu asiaan hyväksyvästi ja alkaa itsekin toteuttaa näitä kauheita skenaarioita!

 5. MK Kirjoittaa:

  no ei mua haittais, jos jotain järjettömän törkeätä materiaalia ei saisi esitellä joka paikassa. tai lämätään myös omakustanteisiin varoitustarra, kuten leppiz-albumissa jo onkin. esimerkkinä mainittakoon miesjuna -sarjakuva jonka joku hymyilevä lurkki pisti käteeni. aloin lukea sitä pahaa aavistamatta. sen jälkeen minua oksetti kaksi päivää.

 6. Anonymous Kirjoittaa:

  niin onhan viina pulloissakin varoitus tarra

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus