Raskasta rakkautta

17.02.2010 - 14:08 / Otto Sinisalo.


144 KERTAA
Reetta Laitinen, Jussi Pakkanen
Zum Teufel
48 sivua, mustavalkoinen

Reetta Laitisen kuvittamassa ja Jussi Pakkasen käsikirjoittamassa 144 kertaa -albumissa kaksi rakastavaista etsii rajojaan. Heli ja Pasi makaavat yhdessä, mutta heidän epämääräiselle parisuhteelleen on asetettu määräaika.

Reetta Laitinen, Jussi Pakkanen: Heavy Love

144 kertaa -albumin lastenkirjamainen kansi. Taide: Reetta Laitinen

Niin Laitinen kuin Pakkanenkaan eivät ole mitään punastelevia sarjakuvaneitsyitä, vaikka tämä onkin parivaljakon ensimmäinen yhteinen ei-omakustannejulkaisu. Laitisen töitä on julkaistu lukuisissa pienlehdissä ja antologioissa ja Pakkanen muistetaan muun muassa Ilman naista -teekkaristripistä. Yhdessä parivaljakko on tehnyt kolmiosaisen Munabomber-pienlehtisarjan, joka veitikkamaisesta nimestään huolimatta on sangen nokkela sarjakuva seksistä ja siihen liittyvistä kliseistä. Laitisen Päiväkuvitelmia -sarjakuvablogi on sarjakuvablogien uranuurtajia Suomessa. Hevosrollaattori-blogi on puolestaan piirtämistä treenaavan Pakkasen rehellisen hauska luonnoskirja.

Laitisen maalaama kansi 144 kertaa -albumiin muistuttaa lastenkirjaa. Vaikka lastenfiktiosta ei olekaan kyse, valinta on temaattisesti sopiva. 144 kertaa kertoo 2000-luvun pari-kolmikymppisistä haahuilijoista, lapsi-aikuisista, joiden lapsuus jatkuu pitkälle kohti keski-ikää, ilman velvoitteita vakavoitua tai sitoutua. Sarjakuvassa leikitään pehmoleluilla sänkypuuhien jälkeen ja hassutellaan ninjavaattteissa ennen aktia. Pasi ja Heli ovat vielä kakaroita: kun puhe kääntyy mihinkään vakavampaan ja vitsailu päättyy, katkeruus hiipii esiin. Lapsuus on loppumassa.

Puhetta sarjakuvassa riittääkin. 144 kertaa on näytelmällinen sarjakuva. Helin ja Pasin ohella muita hahmoja ei pääse ääneen. Aihe on rajattu tiukasti päähenkilöiden suhteeseen, jota dialogissa puidaan – tai pikemminkin vältellään puimasta. Näytelmällisyyttä korostaa tarinan jako “kohtauksiin” – sinänsä turha korostus, sillä Laitisen kuvittamat siirtymät tekevät jo itsessään selväksi, että aika ja paikka muuttuvat. Laitinen on albumissa vahvimmalla alueellaan, piirtämässä keskustelevia ihmisiä. Hänen hahmojensa ruuminkieli ja ilmeet tuovat suvereenisti lisäsyvyyttä kohtauksiin.

144 kertaa on luontevan oloinen piirtäjän ja käsikirjoittajan yhteistyö siinäkin mielessä, että se ei muistuta tyypillistä Pakkasen tai Laitisen soolosarjakuvaa. Parivaljakon kollaboraatio on kolmas ääni, jossain Laitiselle tyypillisen arkihavainnoinin ja Pakkasen tutun etäännytetyn satiirin välissä.

Kokonaisuus on siitä poikkeuksellinen suomalainen sarjakuva, että se tuntuu käsikirjoitetulta. Tämä ei ole välttämättä huono asia, mutta erottaa sen aikalaisistaan suomalaisessa sarjakuvassa, jotka ovat useimmiten piirtäjä- ja piirroslähtöisiä tarinoita. 144 kertaa on käänteissään täsmällinen kuin vaikkapa lyhytelokuva tai televisiosarjan jakso. Televisiovertaus on harkittu: Pakkanen on tunnustuksellinen 2000-luvun TV-genreviihteen seuraaja, kirkkaimpana johtotähtenään ymmärtääkseni TV-käsikirjoittajavelho Joss Whedon.  Televisiosarjamaisuutta tarinassa ovat sen käänteet: näemme Helin ja Pasin tilanteesta ainoastaan vihjeitä ja vasta loppua kohti kokonaisuus twisteineen alkaa selkiytyä.

Tarina ei voi seistä pelkästään käänteidensä varassa. Ottaakseni kaksi ääriesimerkkiä elokuvapuolelta, David Fincherin Fight Clubin tarina kestää uudelleenkatsomista, vaikka katsoja tietäisikin tarinan jujun siinä missä M. Night Shyamalanin Kuudes aisti on koukun paljastuttua yhtä kiinnostava kuin valmiiksi täytetty sudoku-ristikko. Onneksi Pakkanen on kirjoittanut Helistä ja Pasista riittävän kiinnostavia ja relevantteja, että 144 kertaa kestää useammankin lukukerran.

Lähin vertailukohta Pakkasen ja Laitisen yhteistyölle lienee Pauli Kallio lukuisat sarjakuvat. Yhdistäviä tekijöitä on ihmis- ja ihmissuhdekeskeisyys ja käsikirjoittajalähtöisyys. Laitinen ja Pakkanen eivät saavuta aivan Kallion hahmojen syvyyttä ja universaaliutta ihmiskuvauksessaan, mutta heidän tavassaan naittaa suomalaisen (ja ruotsalaisen) keskustelevan ihmissuhdesarjakuvan perinne jämerämpään ja huolitellumpaan tarinarakenteeseen on ehdotonta potentiaalia laventaa kotimaisen kitchen sink -genren näköaloja.

144 kertaa on Zum Teufel -kustantamon julkaisu. Zum Teufel on hiljattain alkanut julkaisemaan sarjakuvia yhteistyössä muun muassa Viivi & Wagnerin ja Fingerporin kaltaisia viihdesarjakuvajättejä julkaisevan Arktinen Banaani -kustantamon kanssa. Yhteistyö vaikuttaa hedelmälliseltä: 144 kertaa on esimerkki siitä, miten suuremman sarjakuvatalon suojissa Zum Teufelilla on hyvät mahdollisuudet tarjota vaihtoehtoisempaa kotimaista Arktisen Banaanin mammuttihittien vanaveteen.

http://jussip.sarjakuvablogit.co

Kategoria: Arvio.
Tagit:5 vastausta - “Raskasta rakkautta”

 1. Reetta Kirjoittaa:

  Eka arvostelu! Jee!

  Pieni korjaus: Munabomber on neli- eikä kolmiosainen. Vai puuttuukohan sulta nelosnumero? :)

 2. Ilja Kirjoittaa:

  Juonenkäänteet ja täytetyt sudokut vaivaavat näemmä molempia. Pelottaa taas:

  http://www.elitisti.net/arvostelu/2010/02/001789/shutter_island_2010_suljettu_saari.html

 3. Hevosrollaattori » Blog Archive » Reklamointia Kirjoittaa:

  […] Tuotteen laadusta voidaan todeta, että toisen käden tietojen perusteella itse Otto Sinisalo suostui lukemaan osia siitä. Edit: Ja jopa kirjoitti arvostelun. […]

 4. VesaK Kirjoittaa:

  Täytetty sudoku… mmm… kuulostaa herkulliselta.

 5. Dee Kirjoittaa:

  tsk… ‘alkanut julkaisemaan’…

Trackback URI | Kommenttien RSS

Jätä vastaus